Fernando Gaviria (22) won vandaag zijn eerste rit in de Giro d’Italia door zijn rappe collega’s Rüdiger Selig en Giacomo Nizzolo te verslaan. Van een massasprint was echter allerminst sprake in Cagliari. Gaviria’s ploegmaten trokken een waaier in de laatste tien kilometer en de Colombiaanse sneltrein bekroonde hun werk met de etappezege.

Op papier leek de korte derde Giro-etappe (148 kilometer) op een massasprint uit te draaien, maar door de stevige zijwind in de finale hadden de mannen van Quick Step Floors een ander scenario in gedachten. De ploeg trok een waaier van zo’n tien renners, waarvan ook klassementsleider André Greipel aanvankelijk deel uitmaakte.

De voet van de Duitser glipte echter uit zijn pedaal toen hij moest uitwijken, waardoor hij werd teruggeslagen. Vooraan reden de overgebleven renners stug door, onder meer dankzij het harde werk van Bob Jungels. Op de aankomst klopte Gaviria Selig en Nizzolo in de sprint. De Colombiaan nam tevens de roze trui over van Greipel.

Gaviria bezorgde Colombia de 23ste ritzege in de Giro d’Italia en hij is de vierde Colombiaan die de roze trui mocht aantrekken, na Rigoberto Uran, Nairo Quintana en Esteban Chaves. ,,Deze waaier was niet gepland’’, zei Gaviria na afloop, die morgen mag genieten van een rustdag. ,,We wilden van voren zitten als het peloton zou versnellen.’’

Gaviria: ,,Als sterke ploeg namen we het initiatief. Met zes renners van voren waren we het best vertegenwoordigd. Toen we de afscheiding zagen, gingen we volgas. Ik had twee dagen slechte benen, en als mijn benen goed waren, hadden de andere renners betere benen. Ik was getergd omdat ik veel had opgeofferd om klaar te zijn voor de Giro.’’

Giro d’Italia 2017 – Uitslag etappe 3: