Nicola Ruffoni (26) en Stefano Pirazzi (30) zijn positief getest op groeihormonen. Dat maakte de UCI bekend op de vooravond van de Giro d’Italia. Beide renners van Bardiani-CSF stonden op de startlijst van de Italiaanse wielerkoers, maar hun namen zijn inmiddels geschrapt. De positieve test kwam aan het licht na een out-of-competition-controle op 25 en 26 april.

Ruffoni en Pirazzi, winnaar van het bergklassement in 2013, hebben het recht een contra-expertise aan te vragen. Beide renners zijn voorlopig geschorst. Omdat twee renners van Bardiani-CSF positief testten binnen twaalf maanden, dreigt voor de ploeg een schorsing van 15 tot 45 dagen. Het is nog onduidelijk welke gevolgen de positieve tests hebben voor de Giro-deelname van de ploeg.

Bardiani-CSF stelde de renners inmiddels op non-actief. Als ook de contra-expertise positief is volgt ontslag op staande voet, meldt de ploeg. ,,We zijn verbijsterd’’, verklaren managers Bruno en Roberto Reverberi. ,,We wachten de resultaten van het verdere onderzoek af en zullen met hand en tand de waarden van ons sportproject beschermen.’’

Maatregelen

De organisatie van de Ronde van Italië heeft inmiddels de volledige steun toegezegd aan de CADF (Cycling Anti-Doping Foundation) in de strijd tegen doping in alle aspecten en vormen. De Giro behoudt zich het recht maatregelen te nemen om het imago en de naam van de wielerkoers te beschermen.