Zoals gebruikelijk voor iedere grote ronde worden in deze serie renners uitgelicht, anders dan de traditionele top. Van welke renners kunnen we deze ronde iets verwachten, wanneer en waarom? Vandaag in deel 3 Paolo Tiralongo.

Als vrijdag de Giro van start gaat, wordt er op verschillende manieren en momenten stilgestaan bij het plotselinge overlijden van Michele Scarponi. De voor deze Giro aangewezen kopman van Astana verongelukte onlangs tijdens een trainingsrit net na de Ronde van de Alpen. Daarin won hij een etappe en werd er vierde in het klassement. Scarponi was klaar voor de Giro. Astana brengt een eerbetoon door niet met negen renners te starten, maar met acht.

Eén van die momenten van herdenking is tijdens de beklimming van de Mortirolo, de berg waar Scarponi de aanval inzette voor zijn laatste ritzege in de Giro. Omdat Fabio Aru geblesseerd is, heeft de Kazachse formatie van Aleksandr Vinokoerov geen uitgesproken kopman en zal het de tactiek moeten wijzigen. De acht opgestelde renners zullen stuk voor stuk gemotiveerd zijn een overwinning te behalen voor hun overleden ploegmaat. Misschien wel door op de Mortirolo ervandoor te gaan, vanaf deze Giro omgedoopt tot de Scarponi-klim. Het is de eerste van drie zware beklimmingen in de zestiende etappe.

Een van de kandidaten om dat namens Astana te gaan doen is Paolo Tiralongo. De bijna 40-jarige Italiaanse klimmer heeft geen kopman die hij door de bergen moet loodsen en kan het dus opnieuw gaan proberen in zijn 26e (!) grote ronde. Tiralongo deed het vaker en met succes. Hij won tot dusver drie keer een Giro-etappe, onder andere in 2012 door Scarponi (toen nog concurrent) te kloppen. Ook liet hij al vaker zien in de derde week van een grote ronde nog over goede benen te beschikken.

Omdat Tiralongo geen bedreiging vormt voor de klassementsmannen, is het aannemelijk dat hij de ruimte krijgt. Hij dient dan wel af te rekenen met alle gelukszoekers die allemaal willen wat Tiralongo al drie keer lukte: een bergetappe winnen in de Giro d’Italia en dan het liefst de Koninginnenrit.

 

Doe mee aan het Cycling Story Koersspel tijdens de Giro d’Italia en word de beste ploegleider!