Met drie landgenoten aan zijn zijde begint Tom Dumoulin vrijdag aan de honderdste editie van de Giro d’Italia. De Nederlander van Team Sunweb droeg vorig jaar zes dagen de roze trui en richt zich dit jaar op een sterk eindklassement. Daarvoor ging hij meer bergop trainen.

Laurens ten Dam en Wilco Kelderman moeten Dumoulin in het hooggebergte bijstaan. ,,Laurens brengt een schat aan ervaring in de ploeg, terwijl Wilco al eens in de top tien van de Giro d’Italia is geëindigd’’, zegt ploegcoach Aike Visbeek. De vierde Nederlander is Tom Stamsnijder.

Visbeek: ,,We zijn heel erg gemotiveerd. Het worden drie zware weken.’’ Dumoulin is de kopman binnen de ploeg, terwijl sprinter Phil Bauhaus een vrije rol krijgt voor de vlakke etappes. De andere renners in de ploeg zijn Simon Geschke, Chad Haga, Georg Preidler en Sindre Skjøstad Lunke.

Roze trui

Dumoulin debuteerde vorig jaar in de Giro d’Italia en won in Apeldoorn de openingstijdrit. Daardoor mocht hij de roze trui aantrekken. In totaal stond hij zes dagen aan de leiding. Een ontsteking aan het zitvlak dwong Dumoulin in de elfde etappe tot afstappen.

Speel mee met het Cycling Story Koersspel!