Alejandro Valverde (36) heeft op overtuigende wijze de 103de editie van Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam geschreven. Daarmee is hij de opvolger van Wout Poels op de erelijst. Na afloop kon de Spanjaard zijn tranen niet bedwingen door het overlijden van zijn goede vriend Michele Scarponi.

Valverde domineerde La Doyenne voor de vierde keer in zijn carrière, waarmee hij het aantal overwinningen van de Italiaan Moreno Argentin evenaart. Recordhouder is nog altijd Eddy Merckx met vijf zeges. De Spanjaard was vier dagen geleden ook al de sterkste in de Waalse Pijl.

Net als woensdag moest Daniel Martin in Luik-Bastenaken-Luik genoegen nemen met de tweede plek. Valverde: ,,We hebben vanaf de start hard gewerkt voor we de overwinning pakten met een sterke aanval in de finale. Het is een koers voor de geschiedenisboeken na een perfecte week.’’

,,We zaten allemaal aan onze limiet. Martin ging hard aan. Ik rekende en besloot dat ik zou aangaan op 500 meter van de finish. Ik heb nooit getwijfeld, ook niet toen Albasini in mijn wiel sprong. Ik kon Martin bijhalen, vijf seconden ademhalen en toen sprinten naar de finish.’’

Met elf overwinningen is Valverde de absolute veelvraat dit seizoen. Behalve Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl won hij ook al een etappe en het eindklassement in de Ronde van het Baskenland, drie etappes en het eindklassement in de Ronde van Catalonië een etappe en het eindklassement in de Ronde van Andalucië en de Ronde van Murcia. Ook liet hij al vier tweede plaatsen en twee keer een derde plek noteren.

Scarponi

Zijn gedachten gingen na afloop uit naar Michele Scarponi, die gisteren tijdens een training het leven verloor bij een aanrijding met een busje. ,,Het prijzengeld van deze zege gaat naar zijn familie. Door de omstandigheden is dit mijn meest speciale zege in Luik.’’

Volledige uitslag Luik-Bastenaken-Luik 2017