Michele Scarponi (37) is vanmorgen overleden bij een verkeersongeval. Dat meldt het Astana Pro Team, waar de Italiaan sinds 2014 onder contract stond. Gisteren eindigde hij nog als vierde in het eindklassement van de Ronde van de Alpen.

Na zijn sterke optreden in de Italiaanse koers reed Scarponi samen met zijn verzorger naar huis. ’s Avonds was hij bij zijn familie in Filottrano, vlak bij de Italiaanse oostkust. Vanochtend stapte de Italiaan op zijn fiets voor een trainingsronde, waarin hij werd aangereden door een busje.

Die aanrijding werd hem fataal. Scarponi laat een vrouw en twee kinderen achter. ,,We verliezen een groot kampioen en een speciale jongen die altijd lachte, wat er ook gebeurde’’, laat Astana weten. ,,Hij was een voorbeeld voor iedereen in de ploeg.’’

Giro d’Italia

Scarponi was de beoogde kopman bij Astana voor de Giro d’Italia, die hij in 2011 al eens op zijn naam schreef. Hij gold als de vervanger van Fabio Aru die door een blessure moest afzeggen. Ook onder meer de Ronde van Catalonië en de Tirreno-Adriatico staan op Scarponi’s palmares.