De hertekende finale van de Amstel Gold Race biedt snelle renners meer kansen, verwacht Rui Costa. De Portugese oud-wereldkampioen startte al zeven keer in de Nederlandse klassieker was in 2015 al eens vierde. Daarom is hij één van de kanshebbers zondag.

Costa won in februari de Ronde van Abu Dhabi en staat aan de vooravond van de Gold Race. ,,Ik hou van deze wedstrijd. Je moet tijdens de koers goed je energie verdelen. Op de heuvels moet je op de beste posities blijven rijden, zonder te vallen. Ook moet je voorkomen dat je energie verspeelt omdat je plaatsen moet goedmaken.’’

De finale van de koers is dit jaar hertekend. Die gaat niet meer door Valkenburg en over de Cauberg, maar steekt binnendoor om in Berg en Terblijt te finishen. Hierdoor ligt de laatste klim (Bemelerberg) niet op 1,8 kilometer, maar op 7,4 kilometer van de finish.

Costa: ,,De laatste passage van de Cauberg is normaal gesproken het sleutelmoment van de koers. De route is dit jaar aangepast en de laatste klim is de Bemelerberg in de laatste 7,4 kilometer. Wellicht hebben de snelle mannen zondag meer kansen dan in het verleden.’’

Ben Swift

Eén van de snelle mannen in zijn ploeg is Ben Swift. ,,De nieuwe finale past beter bij renners met mijn capaciteiten’’, denkt de Brit. ,,De Gold Race wordt een nieuwe uitdaging voor mij. De koers is moeilijk te voorspellen, het wordt niet makkelijk om vooraan te rijden in de finale.’’

Ook van Diego Ulissi wordt na zijn zevende plek vorig jaar verwacht dat hij zich kan mengen in de slotfase van de Gold Race. De andere namen bij UAE Team Emirates zijn Matteo Bono, Marco Marcato, Matej Mohoric, Manuele Mori en Simone Petilli.

Foto: ANSA – Peri/Bazzi