Voor Greg Van Avermaet (31) is een droom uitgekomen in Parijs-Roubaix. Met zijn overwinning in de Franse kasseiklassieker zette de Belg een kroon op zijn ijzersterke wielervoorjaar. Na zeges in Omloop Het Nieuwsblad, de E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem won de kopman van het BMC Racing Team gisteren zijn eerste Monument. ,,Ik heb er zo lang op moeten wachten.’’

Dit was misschien wel de wedstrijd waarvan hij zou zeggen dat hij die niet kon winnen, zei hij na afloop. ,,Toen ik hier voor het eerst reed, was ik zó moe na de finish. Het was niet echt wat ik ervan verwachtte, maar ik was blij dat ik het gedaan had. Vandaag ging alles perfect. De Spelen blijven mijn grootste zege, maar ik ben blij dat ik nu ook een Monument op mijn naam heb geschreven.’’

Van Avermaet is veranderd van een renner die meedoet om de overwinningen in een kampioen die de lakens uitdeelt. ,,Ik ben blij dat ik in deze positie ben. Ik heb er jarenlang voor gewerkt om het middelpunt te worden in deze koersen. Ik heb er altijd in geloofd, maar je hebt ook de resultaten nodig. Als je wint, krijg je meer vertrouwen en krijgt het team meer vertrouwen.’’

Met zijn zege stapt de Belg in de voetsporen van zijn landgenoot Tom Boonen, die gisteren afscheid nam van het profwielrennen. ,,Het is mooi om te winnen in zijn laatste koers. Ik keek vannacht op Wikipedia naar Toms resultaten. Zijn loopbaan is zo indrukwekkend. Hij won hier vier keer. Het is mooi om deel uit te maken van zijn laatste wedstrijd.’’

Mechanische pech dreigde op 100 kilometer van de finish roet in het eten te gooien. Van Avermaet herstelde zich echter wonderwel en rekende in de sprint af met Zdenek Stybar en Sebastian Langeveld. ,,De puzzelstukjes vielen vandaag in elkaar. Ik vreesde Stybar omdat hij niet echt meewerkte, maar ik voelde me goed in de sprint. Ik was echt snel na deze lange wedstrijd.’’

Volledige uitslag Parijs-Roubaix 2017