Afzien. Dat is het sleutelwoord in Parijs-Roubaix, de Hel van het Noorden. Zondag draait de koers maar om één iemand Tom Boonen. De Vlaamse wielergod hoopt met een knal afscheid te nemen van de wielersport. Dit zijn de favorieten en outsiders in de laatste race van Tornado Tom.

Alle ogen zijn gericht op Tom Boonen (Quick-Step Floors). Heel Vlaanderen droomt van een vijfde zege voor Boonen in deze monumentale klassieker. Het zou een fenomenaal einde van een imposante loopbaan betekenen. Boonen staat met vier zeges op gelijke hoogte met landgenoot Roger De Vlaeminck. De Bom van Balen zou dus ook direct alleen recordhouder worden. Alle voortekenen zijn alvast goed. Hij is geboren voor de kasseien, weet elke steen te liggen, zijn ploeg domineert en hij blaakt van de vorm. Wij geloven dan ook in een succesverhaal voor de eeuwigheid.

Schrijft Boonen geschiedenis in zijn laatste koers? (© Youtube)

Het meeste gevaar komt voor Boonen waarschijnlijk uit eigen land. De imponerende Greg Van Avermaet (BMC Racing Team) won dit voorjaar al liefst drie semi-klassiekers. De kopman van BMC kan dit ook perfect ook aan, getuige zijn derde plaats in 2015. Oliver Naesen (AG2R-La Mondiale) kwam nog niet verder dan een dertiende plek (2016). Hij is wel de man van de toekomst voor het Belgische wielrennen. Naesen heeft zijn voet deze lente al meermaals naast de wereldtoppers gezet als het gaat om de kasseiklassiekers. Hij straalt dan ook één en al zelfvertrouwen uit. Naesen is ervan overtuigd dat hij ooit op deze erelijsten kan komen te staan. Een val op de Paterberg zat zowel Van Avermaet als Naesen flink dwars in de Ronde van Vlaanderen. Als ze zondag van pech bespaard kunnen blijven, zijn de heren een serieuze bedreiging voor Boonen.

Kanshebbers

Parijs-Roubaix is een koers voor specialisten en meerdere schaduwfavorieten hebben de kans om hier te zegevieren. Alleskunner Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) mag uiteraard niet ontbreken. Doet de wereldkampioen beter dan zijn zesde plaats uit 2014? Mathew Hayman (ORICA-Scott) zorgde vorig jaar voor de ultieme sensatie door Boonen te kloppen in de sprint. John Degenkolb (Trek-Segafredo) was dan weer de sterkste in 2015. Schrijf beide heren maar op! Niki Terpstra (winnaar in 2014) en Zdenek Stybar zijn ook gemaakt voor dit werk. Of is Tom Boonen de enige die mag winnen bij Quick Step?

Outsiders

Parijs-Roubaix is ook een loterij, waardoor er  zich iedere editie verrassingen voordoen. Wat denkt u van winnaars als Stuart O’Grady en Johan Vansummeren? Wij zijn vooral nieuwsgierig naar Tony Martin (Team Katusha-Alpecin), die maandenlang naar deze dag heeft toegeleefd. En als Der Panzerwagen ergens zijn hoofddoel van maakt… Onze landgenoot Dylan van Baarle (Cannondale) en Adrien Petit (Direct Energie) zijn ook interessante krachtpatsers. Tot slot onderschatten we ook Yoann Offredo (Wanty-Groupe Gobert) maar niet. Joker: het toptalent Gianni Moscon (Team Sky).

Dit zijn de grote tien favorieten volgens de bookmakers:

Parijs-Roubaix 2017 – De favorieten volgens Cycling Story:
***** Boonen
**** Van Avermaet, Naesen
*** Degenkolb, Sagan, Hayman
** Stannard, Terpstra, Stybar, Kristoff
* Van Baarle, Stannard, Martin, Petit, Durbridge