De koerskoorts in Vlaanderen bereikt komende zondag zijn hoogtepunt. De Ronde van Vlaanderen is een jaarlijkse topdag voor wielerliefhebbers over de hele wereld, maar voor de Vlaming helemaal. Cycling Story doet ook mee aan het maken van de traditionele lijstjes. Dit zijn onze favorieten en outsiders voor ‘De Hoogmis’.

We kunnen er simpelweg niet onderuit. Greg Van Avermaet (BMC Racing Team) heeft op basis van de voorgaande voorjaarskoersen het maximaal aantal sterren verdiend. De Belg is meer dan ooit een ware ‘killer’. Dat toonde hij wel aan met zijn sprintzeges in de Omloop Het Nieuwsblad, de E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem. Van Avermaet heeft in ruim anderhalf jaar tijd een gigantische transformatie ondergaan. Vroeger was hij de man van de ontelbare ereplaatsen, maar nu verstaat hij absoluut de kunst van het winnen. Zet de olympisch kampioen dankzij een torenhoog zelfvertrouwen nu ook de Ronde van Vlaanderen op zijn palmares?

Greg Van Avermaet is de te kloppen man. © Tim De Waele/TDWsport.com

In de strijd om de zege komt hij uiteraard zijn evenknie Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) tegen. De 27-jarige Slowaak is zonder twijfel de meest getalenteerde renner van het peloton. De tweevoudig wereldkampioen zou zijn erelijst graag nog verder uitbreiden met grote klassiekers. Het ging voor hem namelijk ook al meer dan eens mis (zie Milaan-San Remo). Vorig jaar was het voor hem eindelijk raak in De Ronde. Hij zal tot op het bot gemotiveerd zijn om zijn zege te prolongeren. Helemaal na zijn incident met Niki Terpstra in Gent-Wevelgem. Sagan zal nu niet opnieuw in de fout gaan, aangezien verkeerde keuzes hard worden afgestraft in races van dit kaliber. De Slowaak koerst alleen voor de overwinning. Hij zal er alles aan zal doen om een nieuwe ereplaats te vermijden. Reken daar maar op.

Philippe Gilbert (Quick-Step Floors) maakt qua favorieten de top-3 compleet. De Belgisch kampioen is na enkele seizoenen weer te bewonderen in het Vlaamse voorjaar. Dat lijkt een verstandige keuze van hem te zijn geweest. Gilbert maakt direct één van de beste periodes uit zijn loopbaan mee. Het wisselen van ploeg heeft hem duidelijk weer extra motivatie gegeven. De superconditie leverde hem al tweede plekken op in Dwars door Vlaanderen en de E3 Harelbeke. Gilbert zette de puntjes op de ‘i’ met een rit- en eindzege in de Driedaagse De Panne-Koksijde. Het blok van Quick Step is ongekend sterk, wat hem een voordeel geeft. Wij verwachten veel van de offensief koersende Gilbert, die ons enigszins terug doet denken aan de Gilbert van 2011. De concurrentie kan maar beter op hun hoede zijn!

Kanshebbers

Achter bovengenoemde namen vormt er zich een lang rijtje met kanshebbers. Quick-Step heeft er met Niki Terpstra, Zdenek Stybar en Vlaamse wielergod Tom Boonen minstens drie in de gelederen. De voorbije weken heeft Oliver Naesen (AG2R-La Mondiale) zijn status bevestigd. In de E3 Harelbeke toonde hij aan tot de streep mee te kunnen met Van Avermaet en Gilbert. Met een derde plaats gaf hij aan dat hij een kandidaat voor de winst is. Voor de wielerfan mag het geen verrassing zijn dat Luke Durbridge (ORICA-Scott) in dit rijtje voorkomt. De Australiër heeft een imponerende stap voorwaarts gezet. Durbridge was zowel vierde in Dwars door Vlaanderen als de E3 Harelbeke. Dan ben je absoluut een kanshebber voor de Ronde van Vlaanderen.

Outsiders

Er valt natuurlijk altijd rekening te houden met klassieke types die rap zijn aan de aankomst. Wij denken dan met name aan Alexander Kristoff (Katusha), winnaar in 2014. De Noor heeft niet de vorm van toen, maar wij schrijven hem toch maar op. John Degenkolb (Trek-Segafredo) en Arnaud Démare (FDJ) hopen ook aan te klampen tot in Oudenaarde. Al zullen zij beseffen dat hun kansen klein zijn. De afgelopen weken heeft Yves Lampaert (Quick-Step Floors) stevige indruk gemaakt met zijn triomf in Dwars door Vlaanderen. Door de overmacht van zijn ploeg is een verrassing uit die formatie niet uit te sluiten. Wij sluiten het rijtje af met de jonge thuisrijder Tiesj Benoot (Lotto-Soudal), die al eens vijfde was in 2015.

Dit zijn de grote tien favorieten volgens de bookmakers:

Ronde van Vlaanderen 2017 – De favorieten volgens Cycling Story:
***** Van Avermaet
**** Sagan, Gilbert
*** Terpstra, Durbridge, Naesen
** Boonen, Lampaert, Kristoff, Benoot
* Degenkolb, Démare, Van Baarle, Stybar, Rowe