De Ronde van Vlaanderen van 2016 was een ontgoocheling voor Greg Van Avermaet. De Belg kwam met het ingaan van de finale ten val, brak zijn sleutelbeen en moest opgeven. Volgende week tijdens Vlaanderens Mooiste zijn alle ogen opnieuw gericht op de kopman van BMC. Net als vorig jaar kende hij een geweldige opening van het seizoen. Met overwinningen in de E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem is hij de torenhoge favoriet.

In de Ronde van Vlaanderen vorig jaar verloor Manuel Quinziato op 103 kilometer van de streep zijn evenwicht. De Italiaan zorgde voor een waar domino-effect, want liefst vier ploegmaats van BMC werden meegesleurd in zijn val. Van Avermaet wist meteen dat het foute boel was en kon van ontgoocheling zijn tranen niet bedwingen. De koers moest verder zonder de Vlaamse hoop. Later bleek dat hij zijn sleutelbeen had gebroken en de rest van het voorjaar moest missen.

Van Avermaet rekent volgende week maar wat graag af met het verleden. De olympisch kampioen won eind februari Omloop Het Nieuwsblad en greep vrijdag de overwinning in de E3 Harelbeke. In die wedstrijd klopte hij zijn landgenoten Philippe Gilbert en Olivier Naesen in de sprint om de zege in Harelbeke. En vandaag was Van Avermaet de beste in Gent-Wevelgem. Met twee World Tour-overwinningen in drie dagen is hij the man to beat in de Ronde van Vlaanderen.

,,Ik denkt niet dat ik langer kan ontkennen dat ik de favoriet ben’’, zei hij vandaag na afloop van de 249 kilometer lange Gent-Wevelgem. ,,Deze overwinningen geven me extra vertrouwen voor volgende week zondag. Ik zei vrijdag al dat ik iedereen kan verslaan in de sprint in een zware wedstrijd. Nu gaan we vooruit kijken naar de Ronde van Vlaanderen en ik ga alles geven wat ik in me heb.’’

Beste seizoensstart

Van Avermaet reed samen met zijn landgenoot Jens Keukeleire in de laatste vijftien kilometer weg uit een groep van vijf renners. Onze landgenoot Niki Terpstra, wereldkampioen Peter Sagan en Soren Kragh Andersen kregen het gat naar de twee Belgen niet meer dicht. Van Avermaet pakte vervolgens de zege in de sprint. Zo’n zes seconden later kwam Sagan over de streep, als derde. Van Avermaet: ,,Ik had niet gedacht dat ik Gent-Wevelgem zou winnen, maar ik ben erg blij.’’

,,Het is echt de beste seizoensstart die ik ooit heb gehad’’, ging hij verder. ,,Ik heb tot nu toe drie klassiekers gewonnen en dat geeft een fantastisch gevoel. Het is nooit makkelijk deze wedstrijden te winnen en normaal gesproken is Gent-Wevelgem geen wedstrijd die mij op het lijf is geschreven. Ik heb zó vaak geprobeerd hier te winnen en nu won ik ze alle drie in één seizoen. Het is een geweldig gevoel en het geeft met vleugels voor de Ronde van Vlaanderen.’’

Volledige uitslag Gent-Wevelgem 2017