Met een flinke portie zelfverzekerdheid staat Greg Van Avermaet (31) morgen aan de start van Gent-Wevelgem. De Belg tankte vertrouwen in de E3 Harelbeke, die gisteren zijn 60ste verjaardag vierde. De BMC-kopman klopte Philippe Gilbert en Olivier Naesen in de sprint om de zege in Harelbeke. Voor Van Avermaet staat alles deze week in het teken van de Ronde van Vlaanderen.

Van Avermaet aasde op succes in de E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem. Eerder dit seizoen was de Belg al de beste in Omloop Het Nieuwsblad. ,,Dit zijn de laatste wedstrijden voor de Ronde van Vlaanderen. Het is dus belangrijk alles te geven.’’ Hij scheidde zich gisteren in de 206,1 kilometer lange World Tour-koers samen met Gilbert en Naesen in de slotfase af van het peloton.

Meerdere renners probeerden tevergeefs de oversteek te maken naar het drietal. Ploeggenoten van de vluchters waren bij de pinken en lieten niemand gaan. In de laatste tien kilometer had het trio twee minuten voorsprong en werd duidelijk dat de winnaar vooraan reed. Van Avermaet hield zijn twee vluchtmakkers goed in de gaten en versloeg Gilbert in de sprint. Naesen werd derde.

Zwaar

,,Ik ben blij met deze zege. Ik weet hoe zwaar het is om hier te winnen’’, zei Van Avermaet na de finish in Harelbeke. Slechts éénmaal eerder stond hij hier op het podium, in 2008. ,,Dat zegt genoeg, denk ik. Elk jaar kom ik terug met hoge verwachtingen en elk jaar is het lastig om deze wedstrijd te winnen.’’

Over zijn sprint was de olympisch kampioen tevreden. ,,Al ben je nooit zeker van je zaak. Je moet in jezelf geloven als je een sprint wil winnen. Ik kan iedereen verslaan in een sprint na een zware wedstrijd, maar je moet gefocust zijn en alles moet perfect verlopen. Maar Gilbert heeft een goede sprint, dan ben je nooit honderd procent zeker.’’

Hij is blij met de twee overwinningen die hij dit seizoen al boekte in België, maar de Ronde van Vlaanderen blijft het hoofddoel. ,,Als je wint, wordt de ploeg sterker en krijgt meer vertrouwen. Het is goed om in een wedstrijd als de Ronde van Vlaanderen van start te gaan met het vertrouwen van je team. Ze weten dat ik er klaar voor ben.’’

Volledige uitslag E3 Harelbeke 2017