Peloton staat pittige Ronde van Catalonië te wachten Peloton staat pittige Ronde van Catalonië te wachten

Terwijl een aantal renners momenteel aftelt tot de voorjaarsklassiekers in Vlaanderen, staat een ander deel van het peloton morgen aan het vertrek van de Volta Ciclista a Catalunya (Ronde van Catalonië). Vorig jaar won Nairo Quintana de ronde, maar dit jaar is de Colombiaan niet van de partij. De Spaanse rittenkoers start met een rit in lijn rond badplaats Calella.

In de Ronde van Catalonië wil een aantal renners de vorm aanscherpen met het oog op de Ronde van Vlaanderen en de heuvelklassiekers, terwijl Tejay van Garderen, Alberto Contador en Chris Froome zich juist voorbereiden in de rittenkoers op doelen later dit jaar. Van Garderen: ,,Ik wil hier wedstrijdkilometers maken in de aanloop naar de Giro d’Italia. Het is altijd een pittige koersweek in Catalonië, maar ik kijk ernaar uit. In het bijzonder naar de ploegentijdrit op de tweede dag.’’

Romain Bardet keert terug op de startlijst na zijn diskwalificatie in Parijs-Nice. ,,Mijn uitsluiting is niet meer dan een slechte herinnering’’, zegt de Fransman. ,,Ik ken de Ronde van Catalonië goed. Het wordt voor mij een herstelkoers, omdat ik nog niet veel gereden heb dit seizoen. Ik wil elke etappe starten met de nodige voorzichtigheid en intelligentie.’’

Het belooft een zware week te worden voor het peloton. ,,De Ronde van Catalonië behoort tot één van de zwaarste rittenkoersen van een week die er op de kalender te vinden zijn’’, zegt Rafael Valls, renner van Lotto Soudal, ,,omwille van het sterke deelnemersveld, het lastige parcours en de intensiteit waarmee er wordt gekoerst.’’

Parcours

In de eerste rit liggen er zes beklimmingen op de weg naar Calella. De laatste klim ligt op twintig kilometer van de aankomst. Dinsdag staat de ploegentijdrit op de planning, een 41,3 kilometer lange rit met start en finish in Banyoles. Daar zullen de eerste belangrijke verschillen worden gemaakt in het klassement. Op dag drie is de traditionele aankomst in het skioord La Molina. Deze etappe is geen meter vlak. De weg loopt lang gestaag bergop voordat de renners aan de Alt de Toses beginnen. Daarna volgt twee keer de klim naar La Molina.

De vierde etappe kent een pittige finale. Vijftien kilometer voor de aankomst bereiken de renners de top van de Turó del Puig. Daarna gaat het bergaf tot de streep in Igualada. Vrijdag is de aankomst bergop in Lo Port. De renners moeten 8,4 kilometer klimmen aan een gemiddeld stijgingspercentage van negen procent, met pieken tot twintig procent. Zaterdag rijdt het peloton naar Reus. Voordat het peloton aan de afdaling richting deze stad beginnen, moeten ze over de Alt de la Musara, een klim van 11,6 kilometer met een stijgingspercentage van vijf procent.

De Ronde van Catalonië eindigt op zondag in Barcelona. Het laatste deel van de etappe bestaat uit acht lokale ronden van 6,6 kilometer met daarin de Montjuïc. Deze klim is twee kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 5,7 procent. Vanaf de top is het nog vier kilometer tot de aankomst.

Routeschema Ronde van Catalonië 2017

Ma.20-3Etappe 1CalellaCalella178,9 km
Di.21-3Etappe 2BanyolesBanyoles41,3 km (TTT)
Wo.22-3Etappe 3MataróLa Molina188,3 km
Do.23-3Etappe 4LlíviaIgualada194,3 km
Vr.24-3Etappe 5VallsLo Port (Tortosa)182 km
Za.25-3Etappe 6TortosaReus189,7 km
Zo.26-3Etappe 7BarcelonaBarcelona138,7 km

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter.

Geef een reactie