De lente breekt aan en dus staat dit weekend Milaan-San Remo op het programma. Cycling Story blikt in deze voorbeschouwing op de eerste klassieker van dit seizoen. Dit zijn onze topfavorieten, kanshebbers en outsiders voor ‘La Primavera’.

Dit voorjaar zal er bijna geen koers zijn waarin Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) niet tot de favorieten gerekend zal worden. Het fenomeen uit Slowakije gaat in principe altijd meesprinten om de overwinning. Hij laat zich niet verrassen op de Poggio en heeft ook na 291 kilometer gewoon nog een uitstekende sprint in de benen. Hij was in 2013 al eens tweede. Pakt hij dit keer de zege?

Wij zetten Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) voor deze koers op gelijke hoogte met Sagan. Maandag wist hij Sagan nog te kloppen in de Tirreno-Adritatico (vierde zege van het seizoen). Vorig jaar zat Gaviria als debutant in een gouden positie voor de eindspurt, maar een ongelukkige val maakte abrupt een einde aan zijn droom. Na de finish kon hij zijn tranen niet bedwingen. Zaterdag wil hij revanche nemen, maar zijn voorbereiding verliep niet vlekkeloos. Deze week blesseerde hij zijn pols door een val op de training. Wanneer hij pijnvrij kan koersen, verwachten wij dat hij dicht in de buurt van de winst komt.

Arnaud Démare wint de eerste rit van Parijs-Nice 2017. © ASO

Arnaud Démare is de titelverdediger in La Primavera. © ASO

Kanshebbers

Alle sprinters met inhoud weten dat zij in San Remo een gooi naar ultieme glorie kunnen doen. Arnaud Démare (FDJ), John Degenkolb (Trek-Segafredo) en Alexander Kristoff (Team Katusha-Alpecin) zijn de drie meest recente winnaars van dit monument. Schrijf deze in uitstekende vorm verkerende coureurs maar opnieuw op! Verder hebben Michael Matthews (Team Sunweb) en Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) aangetoond klaar te zijn voor de strijd.

Outsiders

Sonny Colbrelli (Bahrain Merida) gaf in de twee etappe van Parijs-Nice zijn visitekaartje af door na een helse rit alle grote sprinters het nakijken te geven in de spurt. De Italiaan is een gevaarlijke klant. Nacer Bouhanni (Cofidis), de nummer vier van 2016, lijkt net op tijd vorm te zijn, terwijl Juan José Lobato (LottoNL-Jumbo) dit ook perfect aan zou moeten kunnen. Ben Swift (UAE Team Emirates) was al eens tweede én derde, waardoor ook hij absoluut in de gaten worden gehouden.

Het is tot slot ieder jaar afwachten wat er op de Poggio gaat gebeuren. Trekken de kleppers daar deze editie eens van de voet tot de top flink door? Op deze manier kan er wellicht een zeer select groepje samen ontsnappen, dat net als in 2011, 2012, 2013 uit de greep van de achtervolgers blijft. Greg Van Avermaet (BMC Racing Team) en Tony Gallopin (Lotto Soudal) komen in aanmerking voor zo’n interessant gezelschap.

Dit zijn de 10 belangrijkste favorieten volgens de bookmakers:

Milaan-San Remo 2017 – De favorieten volgens Cycling Story:
***** Gaviria
**** Sagan, Matthews
*** Démare, Degenkolb, Kristoff
** Bouhanni, Colbrelli, Swift, Alaphilippe
* Van Avermaet, Gallopin, Modolo, Roelandts, Lobato

Bekijk ook de volledige startlijst van de 108e editie van Milaan-San Remo