Nairo Quintana heeft voor de tweede keer in zijn carrière Tirreno-Adriatico gewonnen. De eerste plaats van de Colombiaan in het klassement kwam niet meer in gevaar in de laatste etappe, een tijdrit van 10 kilometer. Jos van Emden had daarin lang de beste tijd in handen maar Rohan Dennis kaapte in extremis de overwinning nog weg. Voor de Nederlander restte de tweede plek.

Met 25 seconden voorsprong op Dennis won Quintana de 52ste editie van de Italiaanse rittenkoers. Ook in 2015 was de klimmer van het Movistar Team al eens de beste. ,,Twee jaar geleden was het moeilijker hier te winnen. Ik had toen veel concurrenten die meer ervaring hadden dan ik. Nu ben ik sterker en slimmer en had ik een beter team.’’

De Colombiaan komt met zijn twee eindzeges in een illuster rijtje terecht. Ook Guiseppe Saronni, Francesco Moser, Rolf Sørensen, Tony Rominger en Vincenzo Nibali wonnen de Koers van de twee zeeën twee keer. Roger De Vlaeminck spant echter de kroon met zes opeenvolgende overwinningen van 1972 tot en met 1977.

Quintana is volop in voorbereiding op zijn twee grote doelen dit jaar, de Giro d’Italia en de Tour de France. ,,Ik ben blij met mijn conditie. Het is moeilijk om op dit moment een lijst met favorieten op te noemen voor de Giro d’Italia. Sommige renners bleven onder de radar deze week, maar zullen schitterend in mei. Het nieuw zal erg hoog zijn, dus ik moet 100 procent zijn om er te winnen.’’

Bedreiging

Rohan Dennis legde beslag op de tweede plek in het eindklassement en daarmee stond voor het eerst sinds de zege van Cadel Evans in 2011 een Australiër op het podium van Tirreno-Adriatico. ,,Dit is een belangrijke overwinning voor mij. Ik zat in de bus toen Jos van Emden de snelste tijd neerzette. Ik wist van de Eneco Tour vorig jaar dat zijn tijd een richttijd zou zijn. Hij is erg snel en altijd een bedreiging.’’

,,Ik weet dat ik twee of drie kilo moet verliezen om het gat te dichten dat ik op de Terminillo verloor op de echte klimmers. Dat ga ik niet doen voor de aankomende Giro d’Italia. Het is beter wat rustiger aan te doen. Ik geef mezelf vier jaar voor het winnen van een grote ronde’’, aldus de 26-jarige ritwinnaar van het BMC Racing Team.

Jos van Emden moest uiteindelijk drie seconden toegeven voor de ritzege in de afsluitende tijdrit. ,,Als je zo dichtbij bent, wil je gewoon winnen. Ik ben enorm teleurgesteld. Ik keek niet constant op de hotseat naar het scherm. Als je al die tijden ziet, word je alleen maar nerveuzer. Het is ontzettend balen. Een tweede plek, daar koop je niks voor.’’

Uitslag Tirreno-Adriatico 2017 etappe 7