Fernando Gaviria is de winnaar van de zesde etappe van Tirreno-Adriatico. In Civitanova Marche kon wereldkampioen Peter Sagan in de massasprint net niet tippen aan de rappe man van Quick Step Floors. Leider in het algemeen klassement bleef Nairo Quintana. Dinsdag is de afsluitende tijdrit in de Italiaanse rittenkoers.

Dankzij zijn ritzege schaarde Gaviria zich in een select gezelschap. Slechts drie renners wonnen twee etappes in de Tirreno voordat zij 23 jaar werden. Behalve de 22-jarige Gaviria – die ook vorig jaar een etappe won, zijn dat Guiseppe Saronni en Moreno Argentin. ,,De sprint was moeilijk en gevaarlijk’’, zei Gaviria. ,,Het was lastig een sprinttrein op te zetten, maar we slaagden erin om te winnen en zijn blij.’’

Sagan zag een derde dagsucces aan zijn neus voorbij gaan. Hij had daarmee in de voetsporen kunnen treden van Oscar Freire, die in 2008 drie etappes won. ,,Ik ben niet boos dat ik vandaag heb verloren. Ik ben juist blij hoe de Tirreno vooralsnog verloopt’’, aldus de Slowaak. ,,De finale was complex met een smalle afdaling en enkele koplopers. Het was geen standaard sprint.’’

Beide renners richten hun pijlen dit weekend op Milaan-San Remo. Het wordt de tweede kennismaking voor Gaviria met de Italiaanse klassieker. ,,Dat wordt een ander verhaal, na 290 kilometer koers. Sagan kan solo gaan op de Poggio en niet meer worden bijgehaald. Ik heb gehoord dat de wedstrijd een loterij is, maar als iemand (Eddy Merckx, red.) zeven keer heeft gewonnen, kan er geen sprake zijn van een loterij. Ik doe wat ik kan en hoop er het beste van.’’

,,Gaviria is één van mijn grootste concurrenten voor Milaan-San Remo’’, zei Sagan. ,,Maar er zijn er meer op wie ik moet letten. Het is altijd een onvoorspelbare wedstrijd.’’

Tijdrit

Dinsdag staat de laatste etappe van Tirreno-Adriatico op de planning, een 10 kilometer lange tijdrit in San Benedetto del Tronto. Leider Nairo Quintana verdedigt daarin een voorsprong van 50 seconden op Thibaut Pinot. ,,Dat wordt een belangrijke test. Ik hoop er het beste van. Ik ben nog niet 100 procent. Ik mis nog een stukje voorbereiding voor de Giro d’Italia. Ik geloof niet dat ik mijn beste niveau al heb gehaald. Fysiek verbeter ik elk jaar.’’

De Colombiaanse klimmer had nog mooie woorden voor zijn landgenoten over. ,,Het is interessant om te zien hoe een Colombiaanse sprinter als Fernando Gaviria zich ontwikkelt. Hij heeft een verleden in het baanwielrennen. Wedstrijden in Colombia finishten normaal gesproken altijd bergop, maar de tijden zijn veranderd. De nieuwe generatie brengt verschillende typen renners voort.’’

,,Zo kende ik Egan Bernal niet voor deze koers. Ik sprak hem twee dagen geleden. Hij is erg jong. Hij kwam bij de professionals als een kind. Hij heeft de klasse en de benen om te winnen’’, aldus Quintana.

Matteo Pelucchi trapt om 13.05 uur de individuele tijdrit af. Quintana is als drager van de blauwe leiderstrui de laatste renner om 15.58 uur.

Uitslag Tirreno-Adriatico 2017 etappe 6