Sergio Henao heeft de 75ste editie van Parijs-Nice gewonnen. De Colombiaan had in het eindklassement slechts twee seconden voorsprong op Alberto Contador. Nooit eerder was het verschil zo klein in de Koers naar de Zon. De korte maar loodzware slotetappe was een prooi voor David De La Cruz.

Alberto Contador – in 2010 en 2007 al eens de beste in Parijs-Nice – begon met een achterstand van een halve minuut op leider Sergio Henao aan de achtste rit. Zijn ploeg Trek-Segafredo opende de debatten op de Col d’Èze op 50 kilometer van de streep. Het tempo lag verschroeiend hoog waardoor veel renners moesten passen. Niet veel later, op dezelfde klim, ging Contador zelf aan.

Daarmee bracht hij Henao in de problemen: de klassementsleider moest passen. Contador ging met Marc Soler en David De La Cruz naar de meet. Il Pistolero demarreerde in de voorlaatste kilometer, maar De La Cruz kwam nog terug en won in de sprint de laatste etappe. ,,Het was een ongelooflijke week voor ons met de resultaten van Julian Alaphilippe en Dan Martin’’, zei De La Cruz.

Henao werd twaalfde en won Parijs-Nice met amper twee seconden voorsprong. Daarmee bezorgde hij Team Sky de vijfde eindzege in de Franse rittenkoers in zes seizoenen. Vorig jaar versloeg Geraint Thomas Contador eveneens nipt met slechts vier seconden. Daarvoor was het de beurt aan Richie Porte (2015 en 2013) en Bradley Wiggins (2012).

Uitslag Parijs-Nice 2017 etappe 8