VIDEO: Groenewegen werkt in Parijs-Nice aan sprinttrein VIDEO: Groenewegen werkt in Parijs-Nice aan sprinttrein

Het functioneren van een sprinttrein luistert heel nauw. Het verschil tussen winnen en verliezen wordt vaak al gemaakt in de voorbereiding. Dinsdag zag Dylan Groenewegen zijn kansen voor een ritzege in Parijs-Nice in rook opgaan. Zijn ploeg nam de verkeerde kant van een rotonde. Gisteren werd hij derde.

Samen met zijn ploeggenoten sleutelt de kampioen van Nederland in de Franse rittenkoers aan zijn sprinttrein. Het wachten om aan te gaan is volgens hem een goede verbetering. ,,We proberen steeds langer te wachten voordat we met de sprinttrein aangaan. Vorig jaar, tijdens de Tour de France, durfden we niet te wachten. Als je ziet hoe we dat nu doen, mogen we daar tevreden mee zijn.’’

Gisteren zette zijn sprinttrein opnieuw een stap. ,,In dit deelnemersveld derde worden en de sprinttrein op de rails houden is goed. Nog een klein beetje verbeteren en dan kunnen we richting de Tour gaan werken’’, aldus Groenwegen, die in de tweede etappe als vierde eindigde.

Complex spel

,,In het huidige topwielrennen hebben alle sprinters een sprinttrein. Die zorgt ervoor dat de sprinter in een kansrijke positie komt om wedstrijden te winnen’’, zegt ploegleider Merijn Zeeman van LottoNL-Jumbo in een video die de ploeg gisteren online zette. ,,Je kunt nog zo snel zijn, maar als je geen goede positie hebt kun je geen wedstrijden winnen.’’

In een peloton met tweehonderd renners waarbij tachtig renners op de eerste rij willen zitten, is het ontzettend lastig om een sprinttrein te organiseren. Zeeman: ,,Daarom zijn sprintetappes een lange race naar een aantal cruciale punten. De renner moet in de hectiek, met maximale inspanning, het overzicht bewaren. Het is zo’n complex spel dat het meer is dan alleen maar hard rijden.’’

Zeeman: ,,Je kunt het vergelijken met het inslijpen van een spelsysteem voor voetballers: dat vergt ook heel veel tijd. Je moet op een heel andere manier kijken naar finales van etappes, daar een systeem voor bedenken en dat samen met elkaar inslijpen. En als dat dan lukt, is de euforie heel groot. Dan heb je echt iets met de groep bereikt: prachtig.’’