Michal Kwiatkowski heeft in de Strade Bianche bewezen dat hij weer helemaal de oude is. Ziekte en blessures zorgden ervoor dat 2016 een seizoen was om snel te vergeten, ondanks een mooie zege in de E3 Harelbeke. Zaterdag greep de Poolse oud-wereldkampioen de hoofdprijs in de klassieker door Toscane. ,,Ik dacht aan afgelopen jaar toen ik over de aankomst kwam. Ik voelde me zó voldaan.’’

Nadat Kwiatkowski in de winter van 2015 de overstap maakte van Etixx-Quick Step naar Team Sky, hoopte hij zich te kunnen laten zien in de Ardennen-klassiekers en de Tour de France. De Pool won de E3 Harelbeke in maart, maar ziekte gooide vervolgens roet in het eten. Daardoor kwam van zijn ambities voor de heuvelklassiekers weinig terecht. Ook selecteerde Sky Kwiato niet voor de Tour.

Het toch al moeilijke seizoen van de wereldkampioen van 2014 verergerde alleen maar. Een rugblessure dwong hem tot opgeven in de Vuelta a España. ,,Ik ben blij dat het seizoen bijna voorbij is’’, zei hij twee maanden later toen hij op de fiets stapte in de Ronde van Abu Dhabi.

Solo

Zaterdag zette Kwiatkowski definitief een streep onder het lastige jaar 2016. Eerder dit seizoen was hij al als tweede was geëindigd in de Ronde van de Algarve. In de laatste 15 kilometer van de Strade Bianche reed hij solo weg uit de groep met favorieten. Hij kwam vervolgens met twee gebalde vuisten over de finish in Siena – zijn tweede zege in de Italiaanse klassieker na 2014.

,,Ik dacht aan afgelopen jaar toen ik over de aankomst kwam en ik voelde me zó voldaan. Het team heeft veel vertrouwen in me. Al het harde werken in de aanloop naar dit seizoen betaalt zich nu uit. Het is de tweede overwinning in de Strade Bianche in mijn carrière, echt fantastisch. Het was een geweldig gevoel om solo over de finish te komen’’, aldus Kwiatkowski.

Sterkste

De Pool van Team Sky gaf met zijn aanval favorieten als Zdenek Stybar (4de) en Greg Van Avermaet (2de) het nakijken. ,,Kwiatkowski verdient de overwinning. Hij was de sterkste, want we kregen het gat niet meer dicht’’, gaf Van Avermaet toe na afloop. ,,Ik hoop deze wedstrijd ooit ook eens te winnen. Elk jaar verwacht ik te winnen, maar ik wordt ouder. Ik kom terug en probeer dan te winnen.’’

Wereldkampioen Peter Sagan moest na zo’n 100 kilometer in de remmen knijpen. De kopman van Bora-Hansgrohe was niet fit. ,,Ik hoop zo snel mogelijk te herstellen zodat ik in de komende wedstrijden weer op mijn best kan presteren’’, schreef hij op Instagram.