Arnaud Démare (25) heeft de eerste etappe van Parijs-Nice gewonnen. In de rit waarin de wind een hoofdrol speelde, was de Fransman sneller in de sprint dan zijn landgenoot Julian Alaphilippe.

Door de harde wind in de 148,5 kilometer lange etappe was het peloton uit elkaar geslagen in waaiers. Daardoor kwamen favorieten als Alberto Contador en Richie Porte al vroeg in de problemen. Ze verloren uiteindelijk kostbare tijd.

In de finale reageerde Démare op een uitval van Alaphilippe, die de sprinters probeerde te verrassen. Met een krachtige sprint reed de rappe man van FDJ naar de dagzege. Met zijn overwinning lijkt hij klaar om over een kleine twee weken zijn succes in Milaan-San Remo van vorig jaar te verdedigen.

Waaiers

,,Het is geweldig wedstrijden als deze te rijden’’, zei Démare na de finish. ,,Ik had niet gedacht dat het peloton zo vroeg in de etappe het slachtoffer zou worden van waaiers. Maar mijn team en ik waren gelukkig op tijd vooraan. Ik moest een flinke inspanning leveren om Alaphilippe bij te halen. Ik wist dat als ik dat deed, ik de snelste zou zijn.’’