Een deel van de route van de Strade Bianche is gisteren vernoemd naar oud-winnaar Fabian Cancellara (35). Bij de 11,5 kilometer lange strook Monte Sante Maria staat voortaan een mijlpaal waarin de naam van de drievoudig winnaar van de koers is gegraveerd. De viervoudig wereldkampioen tijdrijden hing zijn fiets aan de wilgen deze winter.

Trots poseerde Cancellara voor de fotografen bij de steen samen met organisator Mauro Vegni en Paolo Bonari, de burgemeester van Asciano. Van die plaats kreeg hij ook de sleutels van de stad uitgereikt als erkenning voor zijn wielercarrière. Die begon begin jaren 2000 bij Mapei-Quick Step.

,,Het is een grote eer en een groot genoegen voor mij om deze erkenning te krijgen. Dit is een erg belangrijke wedstrijd. We zagen hoe snel deze koers ontwikkelde afgelopen jaren’’, zei Cancellara. ,,Ik ben trots dat ik drie keer heb gewonnen. Dat gaat de geschiedenisboeken in van dit prachtige evenement.’’

Favorieten

Voor Cancellara zijn Peter Sagan en Greg van Avermaet de favorieten vandaag als de koers wordt verreden. ,,Ze lieten in België zien dat ze erg sterk zijn. Maar vlak ook Zdenek Stybar en Fabio Felline niet uit. Ik zag dat ze in goede vorm staken afgelopen wedstrijden’’, aldus de Zwitser.