Peter Sagan en Greg van Avermaet, de twee winnaars van het openingsweekend, staan zaterdag ook aan de start van de Strade Bianche. Van Avermaet eindigde al vijf keer in de top tien in de Italiaanse klassieker en Sagan drie keer. Beide favorieten wonnen echter nog nooit.

Van Avermaet is tevreden over zijn vorm. ,,Ik put veel vertrouwen uit mijn overwinning in Omloop Het Nieuwsblad afgelopen weekend. Ik hoop de komende weken sterker te worden. Ik heb al eens op het podium gestaan in de Strade Bianche en ik hoop daar zaterdag weer te staan’’, aldus de Belg van het BMC Racing Team.

Sagan en Van Avermaet moeten rekening houden met Zdenek Stybar die tijdens zijn eerste deelname in 2015 meteen won en vorig jaar als tweede over de streep kwam. De Tsjech van Quick Step, drievoudig wereldkampioen veldrijden, is ongetwijfeld gebrand op nieuw succes in Toscane.

Er staan negen Nederlanders aan het vertrek: Sebastian Langeveld (Cannondale-Drapac), Bert-Jan Lindeman, Antwan Tolhoek (LottoNL-Jumbo), Tom Dumoulin, Wilco Kelderman, Ramon Sinkeldam, Laurens ten Dam, Mike Teunissen en Albert Timmer (Team Sunweb).

World Tour

Voor het eerst maakt de Strade Bianche deel uit van de UCI World Tour. Tot dit seizoen viel de koers in de categorie 1.HC. De wedstrijd begint bij de vesting Fortezza Medicea in Siena. De aankomstlijn is getrokken op het stadsplein van de Toscaanse plaats.

Fabian Cancellara (35), drievoudig winnaar van de koers, krijgt vrijdag een onverhard gedeelte in de route naar zich vernoemd. De naam van de Zwitser wordt gegraveerd in een mijlpaal langs het parcours. De viervoudig wereldkampioen tijdrijden hing zijn fiets aan de wilgen deze winter.