De Tour de France van 2018 start op de Passage du Gois, de 4,5 kilometer lange oversteek naar het eiland Noirmoutier in de Vendée. Dat maakte de organisatie vandaag bekend. In de derde etappe rijden de renners een ploegentijdrit van 35 kilometer.

Het peloton trapt de Tour op 30 juni af op de Passage du Gois die twee keer per dag wordt overspoeld bij hoogwater. Het glibberige wegdek zorgde tijdens de Tour van 1999 voor een enorme valpartij. Daardoor waren enkele favorieten meteen uitgeschakeld voor de eindzege.

De eerste etappe finisht in Fontenay-le-Comte na een rit langs de kust van de Vendée. De tweede etappe start en Mouilleron Saint-Germain en leidt de renners naar La Roche-sur-Yon, dat voor het eerst in tachtig jaar aankomstplaats is in de Tour.

Daarna staat op het routeschema een ploegentijdrit in Cholet over 35 kilometer. De vierde rit start vervolgens aan het strand van La Baule, om daarvandaan de Vendée te verlaten. Het hele parcours van de Tour de France van 2018 wordt onthuld op 17 oktober in Parijs.

Dit jaar begint de Tour de France in Duitsland, dertig jaar na de start in West-Berlijn. Düsseldorf is de startplaats van de 104de editie van de wedstrijd. Het is de vierde keer dat de Tour wordt afgetrapt in Duitsland.

Etappes

Za. 30-6Etappe 1Noirmoutier-en-l'ÎleFontenay-le-Comte195 km
Zo. 1-7Etappe 2Mouilleron-Saint GermainLa Roche-sur-Yon185 km
Ma. 2-7Etappe 3CholetCholet35 km (TTT)
Di. 3-7Etappe 4La Baule...