Greg Van Avermaet (BMC Racing Team) heeft zichzelf opgevolgd als winnaar van de Omloop Het Nieuwsblad. De olympische kampioen troefde net als vorig jaar wereldkampioen Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) af in een sprint. Ex-winnaar Sep Vanmarcke (Cannondale-Drapac) maakte het ijzersterke podium compleet in de Vlaamse openingskoers.

Nog voor de finale was aangebroken, werd de koers eerder opgeschrikt door een massale valpartijen. Lars Boom (LottoNL-Jumbo) en Tom Boonen (Quick-Step Floors) behoorden tot de belangrijkste afstappers. De koers brak net als in de laatste editie open op de Taaienberg. Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) opende de debatten en kreeg kleppers als Van Avermaet, Sagan en Vanmarcke mee in zijn wiel. Er ontstond een interessant groep van circa twaalf renners, maar door onder aanvoering van een imponerende Sagan viel dit gezelschap uiteen op de Eikenberg.

Het duurde niet lang voordat de aansluiting werd gemaakt met de overblijvers van de vroege vlucht. Onze landgenoot Mike Teunissen (Team Sunweb) en Justin Jules (Veranclassic) konden hun wagonnetje nog aanhaken, al was het voor korte tijd. Op de stenen van de Paddestraat moesten zij het trio laten gaan. De drie sterkste mannen in koers moesten in de resterende dertig kilometer enkel nog oppassen voor een grote groep achtervolgers. De marge werd echter nooit kleiner dan een halve minuut. Het was nu snel duidelijk dat de winnaar van de 72e editie vooraan zat.

Van Avermaet, Sagan en Vanmarcke bereikten een overeenstemming om samen te werken tot in Gent en aan de meet te sprinten om de zege. Sagan begon de slotkilometer op kop en probeerde de eindsprint van zijn metgezellen op te vangen. De Slowaak liet zich echter compleet verrassen door Van Avermaet, die de binnenbocht pakte. Sagan reageerde simpelweg te laat. Hij geraakte nog wel voorbij Vanmarcke, maar kon Van Avermaet niet meer bedreigen.

Mike Teunissen was na een knappe koers op plek twaalf de beste landgenoot in de uitslag.

Omloop Het Nieuwsblad 2017 – Uitslag: