Cyclocross: WK veldrijden 2017 – “Thuisvoordeel” Cyclocross: WK veldrijden 2017 – “Thuisvoordeel”

Na de dames op zaterdag mogen de heren het zondag met elkaar gaan uitvechten. Is Van der Poel zijn Hoogerheide-dip te boven? Is Van Aert voldoende hersteld van zijn blessure? Kan Van der Haar nog eens vlammen zoals afgelopen zondag? Nog eens een volledig Telenet-Fidea podium? Zo vanzelfsprekend als het tot voor kort allemaal leek, zo verrassend kan de uitslag zondag worden. Buiten bereik van de camera worden geen verrassingen verwacht. Ondanks het thuisvoordeel zullen de Luxemburgse deelnemers zich gewoon in de achterhoede nestelen.

Goed, we zitten dus een weekend lang in Luxemburg, tegen de Franse grens. In Belveaux, zoals de Franstaligen zeggen. Of Bieles, zoals de Duitstaligen en de Luxemburgers zeggen. Niet echt een land waar je aan denkt bij veldrijden. Toch is het niet voor het eerst dat het WK in Luxemburg gehouden wordt. Dit jaar is het de vijfde editie en de eerste sinds 1968.

In de jaren ’50 en ’60 werd al vier keer het wereldkampioenschap in Luxemburg georganiseerd. Ver voordat Erik de Vlaeminck als eerste Belg wereldkampioen werd, en Huub Haring als eerste Nederlander in de top-10 van een WK finishte, waren er in die tijd regelmatig Luxemburgers in de top van de uitslag te vinden. Was het de locatie en het thuisvoordeel, of werd het gezien als goede training voor het wegseizoen? Feit is dat voormalig Tourwinnaar Charly Gaul er ook aan de start verscheen. Voor eigen publiek bereikte hij op het WK zelfs tweemaal de vijfde plaats, in 1956 en 1962. In de editie van 1956 stonden er zelfs drie Luxemburgers in de top-10. Later dat jaar zou Gaul drie etappes en het eindklassement van de Giro winnen, en nog twee etappes en de bergprijs in de Tour. In 1968, de vierde keer dat het WK in Luxemburg plaatsvond, waren er geen thuisrijders in de top-10. Wel Belgen: dat jaar werd Erik de Vlaeminck voor de tweede maal van zeven wereldkampioen. Zijn toen negentienjarige broer Roger won er bij de amateurs.

Terug naar het heden. Namens Luxemburg komen er bij de heren maar liefst vijf deelnemers aan de start:

Scott Thiltges (25/UCI 116)
Pit Schlechter (27/UCI 164)
Gusty Bausch (37/UCI 176)
Christian Helmig (36/UCI 206)
Lex Reichling (25/UCI 227)

Christian Helmig en Gusty Bausch waren afgelopen jaren de grote namen en behaalden op het laatste WK een 44e en 46e plaats in een veld van 58. Zij sprokkelden jarenlang de UCI punten bij elkaar die ervoor zorgen dat het Groothertogdom op de wereldranglijst momenteel achttiende staat. Hoger dan bijvoorbeeld Portugal, Chili en Mexico, die allen geen afgevaardigde naar Bieles sturen. Deze ranglijst bestaat overigens uit slechts 31 landen.

Op het Luxemburgs kampioenschap eerder dit jaar, was voor het eerst sinds jaren een andere winnaar bij de mannen dan het publiek daar gewend was. Thiltges won er en behaalde daarmee zijn beste resultaat ooit in een grote wedstrijd. Ondanks dat de Schleck broertjes voorspellen dat er binnen een paar jaar een Luxemburger zich in de wereldtop zal melden, zal de regerend kampioen het de komende jaren gaan doen voor de Luxemburgers. Dat is althans de bedoeling. Het vervelende voor hem is dat hij nooit verder zal komen dan rond de honderdste positie mondiaal; op je vijfentwintigste is de meeste rek er inmiddels wel uit. Luc Turchi (22/UCI 181) is de regerend kampioen bij de beloften, beschikt over meer talent, maar zal net als zijn voorgangers Kim Kirchen, Andy Schleck, Jean Pierre Drucker en Bob Jungels op tijd besluiten een veel lucratievere carrière op de weg te verkiezen boven het ploeteren door de modder. Na het opleidingsteam van Leopard-Trek rijdt hij nu op continentaal niveau bij het Duitse Team Lotto – Kern Haus.

Jungels en Drucker crosten dus ook, ooit. Waar onder anderen Lars Boom en Zdeněk Štybar zich laten verleiden tot een aantal wedstrijden per seizoen, hebben deze heren andere plannen. Jungels kondigde aan dit jaar mee te willen strijden om de eindoverwinning in de Giro. Vorig jaar werd hij al zesde en droeg hij als tweede Luxemburger een paar dagen de roze leiderstrui. Helaas voor de fans, Jungels crost al lang niet meer. Het past ook niet in zijn voorbereiding naar de Giro, die zijn voorganger Charly Gaul won. Maar wel nadat hij de wintermaanden in het veld doorbracht.