Tour Down Under 2017 – De truien

Achtergronden Laatst bijgewerkt 10 januari 2018 19:22 Laurens Alblas

Komende week is de start van het wielerseizoen in Australië. Net als in de andere grote rondes zijn er in de Tour Down Under truien te verdelen. Waar de Giro d’Italië een roze leidestrui heeft, de Tour de France een gele en de Vuelta een rode, hebben ze in Australië een okeren trui. Maar waarom eigenlijk? En, welke andere truien zijn er allemaal te verdelen? Een overzicht.

In de Tour Down Under vallen er prijzen te winnen in zes categorieën, waarvan vier met een eigen trui. Aan het eind van iedere etappe worden er winnaars toegekend voor iedere categorie. Aan het einde van de ronde wordt vervolgens de uiteindelijke winnaar toegekend van iedere categorie. Deze categorieën en truien zijn als volgt.

De okeren leiderstrui
Aan het einde van iedere etappe wordt de okeren leiderstrui toegekend aan de renner met de snelste totale tijd tot dan toe. De renner die aan het einde van de ronde de minste totale tijd heeft gebruikt om de hele ronde af te leggen is de winnaar van de Tour Down Under en de eindwinnaar van de okeren leiderstrui. In 2016 was dit Simon Gerrans van team ORICA-GreenEDGE. De leiderstrui heeft de kleur oker, omdat dit de kleur is van de grond in de Australische ‘outback’. Daarmee verwijst de kleur van de leiderstrui naar Australië.

Truien Tour Down Under: okeren leiderstrui

Truien Tour Down Under: okeren leiderstrui

De bergtrui
De bergtrui wordt toegekend aan het einde van iedere etappe en aan het einde van de race aan de renner die aan de leiding gaat in het bergklassement. Net als in de Tour de France heeft de bergtrui in de Tour Down Under ook een bolletjesmotief. De eindwinnaar in 2016 was Sergio Henao van Team SKY.

Truien Tour Down Under: bergtrui

Truien Tour Down Under: bergtrui

De rode sprinttrui
De sprinttrui wordt toegekend aan het einde van iedere etappe en aan het einde van de race aan de renner die aan de leiding gaat in het puntenklassement. Punten worden toegekend aan de eerste drie renners die over de streep komen bij (tussen)sprints op de route. De eindwinnaar in 2016 was Simon Gerrans (ORICA-GreenEDGE).

Truien Tour Down Under: rode sprinttrui

Truien Tour Down Under: rode sprinttrui

De witte jongerentrui
De jongerentrui is vergelijkbaar met de leiderstrui, maar alleen renners onder de 25 jaar doen mee in het jongerenklassement. De jongere met de snelste totale eindtijd per etappe en aan het einde van de ronde krijgt de trui toegekend. In 2016 was dit Jay McCarthy (Tinkoff). Net als in de meeste andere rondes is de jongerentrui in de Tour Down Under wit.

Truien Tour Down Under: witte jongerentrui

Truien Tour Down Under: witte jongerentrui

People’s Choice Classic-trui
Daags voor de start van de Tour Down Under is er een eendaags criterium in Adelaide, de People’s Choice Classic. De winnaar van deze race krijgt de People’s Choice Classic-trui. In 2016 was dit Caleb Ewan (ORICA-GreenEDGE).

Truien Tour Down Under: People's Choice Classic-trui

Truien Tour Down Under: People’s Choice Classic-trui

Winnende team
Het winnende team is het team met de snelste totale eindtijd aan het einde van de Tour Down Under. In 2016 was dit team Cannondale Pro.

Meest aanvallende renner
De meest aanvallende renner wordt gekozen aan het einde van iedere etappe. Het is de renner die die dag het meest aanvallend reed, mee zat in de meeste ontsnappingen of zijn ploeggenoten het best hielp. In de laatste etappe van de Tour Down Under 2016 was dit Maarten Tjallingii van Team Lotto NL Jumbo.