In Parijs is onder grote mediabelangstelling het parcours onthuld van de Tour de France van 2017. De Ronde van Frankrijk begint op 1 juli in Düsseldorf, waarmee voor het eerst in dertig jaar wordt gestart in Duitsland. Drie weken later is de finish op de wereldberoemde Champs-Élysées. ,,Hoewel er minder beklimmingen zijn dan gebruikelijk, worden de mannen van de jongens gescheiden door de steile stijgingspercentages’’, aldus de organisatie.

De Tour start op zaterdag 1 juli met een individuele tijdrit in Düsseldorf. Met de 13 kilometer lange proef tegen de klok begint de Tour de France voor het eerst sinds lange tijd weer in Duitsland. Misschien kan wereldkampioen tijdrijden Tony Martin hier te midden van zijn landgenoten de eerste gele trui aantrekken. De volgende dag verlaten de renners het Duitse grondgebied en rijden zij naar Luik, één van de zes aankomstplaatsen waar de organisatie een massasprint verwacht.

Op maandag start het peloton in Verviers en rijdt het naar Frankrijk, waar de aankomstlijn is getrokken in Longwy. Net als de tweede etappe lijkt ook rit vier zich te lenen voor een massasprint als de renners van Mondorf-les-Bains naar Vittel rijden. Daarna mogen de aanvallers aan de bak en moeten de klassementsrenners op hun hoede zijn als de vijfde tourrit finisht op de steile La Planche des Belles Filles met stijgingspercentages tot 20 procent.

Grand Slam
Daarmee dient de eerste echte bergrit zich aan in deze Tour de France. Hoewel er minder wordt geklommen dan gebruikelijk, is er aan beklimmingen opnieuw geen gebrek. Sterker, alle vijf de bergachtige streken van Frankrijk (Vogezen, Jura, Pyreneeën, Centraal Massief en Alpen) zijn door de parcoursbouwers opgenomen in de route – deze ‘bergachtige Grand Slam’ is sinds 1992 niet meer voorgekomen!

De twee daaropvolgende dagen lijken dan weer op het lijf geschreven van de snelle mannen als de finishlijn van rit zeven en acht is getrokken in Troyes en Nuits-Saint-Georges. Wie denkt dat de renners vervolgens kunnen genieten van een welverdiende rustdag komt bedrogen uit: eerst staat nog de koninginnenrit van Nantua naar Chambésy op het programma (Col de la Biche, Grand Colombier en Mont du Chat), waarin 4.600 hoogtemeters moeten worden overwonnen.

Na de rustdag op 10 juli waarop het wielercircus is overgestoken van de Alpen naar de Dordogne, gaat de Tour verder in Périgueux met etappes naar Bergerac en Pau. In de twaalfde rit mag vervolgens weer geklommen worden als de aankomst op Peyragudes is – de tweede aankomst bergop van de Tour van 2017. Ook in de ultrakorte etappe van Saint-Girons naar Foix (100 km) op de Franse nationale feestdag Quatorze Juillet moeten de favorieten flink aan de bak.

Voetbalstadion
Via finishes in Rodez en Le Puy-en-Velay rijden de renners hun tweede rustdag tegemoet. Daarna is de Tour weer terug in de Alpen en wordt in deze derde week jacht gemaakt op de beslissing. De climax in de Alpen is tijdens rit 18 op de fabelachtige Col d’Izoard, waar voor het eerst in de geschiedenis wordt gefinisht. De wedstrijd valt definitief in het slot in de 23 kilometer lange tijdrit op de voorlaatste dag aan de kust van de Middellandse Zee, met een aankomst in het voetbalstadion van Marseille. Daarmee komt het aantal kilometers tegen de klok in deze Tour de France op 26.

Daarna reist het wielergezelschap af naar Montgeron – de startplaats van de eerste Tour de France in 1903 – voor het laatste startschot van de Tour de France 2017. De slotetappe naar de Champs-Élysées mondt haast traditiegetrouw uit in een sprint. Veelvraat op de prestigieuze Parijse laan is Mark Cavendish met vier overwinningen. Vorig jaar was de Duitse kampioen André Greipel de snelste.