WK wielrennen Qatar 2016 – Voorbeschouwing wegrit elite mannen WK wielrennen Qatar 2016 – Voorbeschouwing wegrit elite mannen

Na maanden gebakkelei over de locatie van het wereldkampioenschap wielrennen is het eindelijk zover. Te warm, te lang, te weinig toeschouwers… Het zijn allemaal verwijten die Qatar de laatste weken en dagen heeft moeten verdragen. En toch maakt Doha zich op voor het eerste WK op Arabische bodem. In de woestijn zijn zo veel scenario’s denkbaar dat het bijzonder moeilijk is om een topfavoriet aan te duiden. Cycling Story deed alvast een poging.

Parcours

Het WK in Qatar is wellicht een van de meest vlakke edities ooit. Het startschot wordt gegeven in Doha gegeven vlakbij het Khalifa International Stadium, één van de voetbalstadions voor het WK van 2022. Nadien gaat het noordwaarts dwars door de woestijn. Het peloton passeert onder meer de stad Al Khor, bekend van de Ronde van Qatar.

Na het keerpunt keren de renners terug zuidwaarts richting Doha. In die 150 kilometer door de woestijn hopen veel krachtpasters op stevige zijwind. Het peloton aan flarden rijden is voor waaierlanden als Nederland en België ongetwijfeld het eerste doel.

Terug in Doha begeeft het peloton zich naar het kunstmatige eiland The Pearl. Daar wachten nog zeven lokale rondes van ruim 15 kilometer. Hellingen moeten de renners er allerminst vrezen, maar de vele bochten en vooral de verraderlijke rotondes bezorgen sommige renners allicht wel wat kopzorgen. Na 257,5 kilometer rijdt de opvolger van Peter Sagan op de Pearl Boulvard over de meet.

Om 9u30 Nederlandse tijd begint het omstreden wereldkampioenschap. Rond 15u30 mag de winnaar zijn regenboogtrui gaan ophalen.

Favorieten

Een vlak parcours betekent doorgaans een massasprint, maar dankzij het spektakel dat we ieder jaar zien in de Ronde van Qatar weten we dat er nog duizend andere scenario’s zijn. Met dat gegeven in het achterhoofd is het niet simpel om een absolute favoriet aan te duiden. Met een gokje op Peter Sagan zal je in ieder geval niet ver van de winnaar verwijderd zijn.

De uittredende kampioen is dit jaar nog meer ontbolsterd als veelwinnaar en wil zijn regenboogtrui maar wat graag een jaartje langer aantrekken. Na een loodzware koers kan hij alle rappe mannen in de sprint de baas. Alleen de vermoeidheid bij de Slovaak blijft een vraagteken. Drie weken rust na de Eneco Tour zouden in principe wel voldoende moeten zij om relatief fris aan de start te verschijnen.

De carrière van Fernando Gaviria gaat hard. Vorig jaar klopte hij Mark Cavendish nog als nobele onbekende belofte in de Ronde van San Luis. Nu is hij al één van de grote favorieten voor het WK bij de profs. Als Colombiaan zal de warmte hem wellicht vrij weinig parten spelen en dat hij de afstand aankan, bewees hij wel vaker dit seizoen. Zijn indrukwekkende versnelling en overwinning in Parijs-Tours bewees dat hij met goede benen afzakt naar het Midden-Oosten. Als hij zijn temperament kan bedwingen en niet te onstuimig koerst, zou het zomaar kunnen dat een Colombiaan wereldkampioen wordt.

In het Duitse kamp lijkt André Greipel een streepje voor te hebben. In het spel met de wind kan de Gorilla perfect zijn mannetje staan en gemotiveerd door zijn zieke moeder zal hij het niet laten om te winnen in wat wellicht zijn laatste kans is om wereldkampioen te worden. Het is wel al van begin september geleden dat hij nog eens het zegegebaar kon maken, maar hij zal zich allicht meer zorgen maken over de plannen van ploegmaats Kittel en Degenkolb.

Voor Tom Boonen wordt het zeker de laatste kans op een tweede wereldtitel. Na jarenlange heerschappij in de Ronde van Qatar zou het prachtig zijn voor de Belg om in het laatste luik van zijn carrière nog eens uit te halen met een overwinning in Qatar. Hij wil met zijn Belgische ploeg voor waaiers zorgen in de woestijn, maar mag zich in een topdag na een uitputtingsslag ook gerust meten met de topsprinters.

In de Tour was Mark Cavendish dé topsprinter, gezien zijn vier ritoverwinningen. Na zijn zilveren medaille in Rio staat de Brit zichtbaar wat minder scherp. Vorige week had hij bovendien af te rekenen met darmproblemen. Dat bijna niemand hem daardoor als grote kanshebber bestempelt, zal de ex-wereldkampioen zeker niet erg vinden. De tegenstand is intussen gewaarschuwd hoe hard Cav in dat geval kan terugvechten.

Arnaud Démare verkeert in topvorm. In Parijs-Tours liet hij zich ringeloren door een lepe Gaviria, maar enkele dagen eerder in Binche waren Stybar en Van Avermaet niet opgewassen tegen de winnaar van Milaan-San Remo. Démare mag zich terecht kopman van de Franse selectie noemen. In de afgelopen massasprints hield hij Bouhanni bovendien keer op keer probleemloos achter zich.

Duitsland zit met een (luxe)probleem. Het zeskoppige team bestaat namelijk voor de helft uit kandidaat-winnaars. Marcel Kittel leek na de Tour, mede door ziekte,  moeite te hebben om weer in topconditie te raken, maar in de gewonnen ploegentijdrit van Etixx-Quick Step was hij een van de strafste motoren. Dat doet alleen maar het beste verhopen voor zondag.

Sinds zijn zwaar accident begin dit jaar droomt John Degenkolb van het WK in Qatar. Ook hij hoopt ongetwijfeld op een sterke uitdunning van het peloton. Als het even kan wil hij misschien wel het liefst van zijn ploegmaten Greipel en Kittel verlost raken om voor eigen rekening te gaan. Na zijn succesvolle Olympische Spelen heeft Elia Viviani geen grootse resultaten meer geboekt, maar als hij er aan het eind van het verhaal vooraan nog bij is, zullen er weinigen hem kunnen de verslaan. De Italiaan moet dan wel de veldslag in de woestijn overleven, iets waar hij niet heel erg tuk op is.

Wie wel graag waaiers trekt, is Alexander Kristoff. De voorbije twee jaar won hij zes ritten in Qatar. Dit jaar zagen we in de grote wedstrijden echter nog zelden de hoogvorm waarmee de Noor vorig jaar de Ronde van Vlaanderen won. In een groepsspurt met de wereldtop blijkt er bovendien altijd wel eentje sneller. Toch mag je zeker niet verbaasd zijn als de winnaar bij de eliterenners net als bij de beloften een Noor is.

Voorts is het ook uitkijken naar de snelle benen van Michael Matthews, Nacer Bouhanni en Dylan Groenewegen. Naast de Nederlandse kampioen wil Niki Terpstra eveneens voor het hoogst haalbare gaan. Net als Greg Van Avermaet zal hij dan wel een soloactie of een sprint met een heel select groepje moeten forceren.

Andere snelle mannen die we zeker niet mogen uitvlakken zijn Boasson Hagen, Lobato, Cort Nielsen, Nizzolo en Bennett. Om een van hen wereldkampioen te zien worden, zal het peloton wellicht volledig uiteengespat moeten zijn vooraleer men naar The Pearl trekt. Als is een late uitval in de slotkilometers zeker ook niet kansloos.

***** Peter Sagan

**** Fernando Gaviria, André Greipel

*** Tom Boonen, Mark Cavendish, Arnaud Démare

** Marcel Kittel, John Degenkolb, Elia Viviani, Alexander Kristoff

* Michael Matthews, Nacer Bouhanni, Dylan Groenewegen, Niki Terpstra, Greg Van Avermaet