Koersspel 2016: de winnaars Koersspel 2016: de winnaars

Met het WK wielrennen in Qatar nog voor de boeg loopt het tegen het einde van een enerverend wielerjaar. Ook dit jaar werd het Cycling Story Koersspel weer voor vijf rondes georganiseerd, dit seizoen met een volledig vernieuwde website en met een recordaantal deelnemers. Hierbij een overzicht met de winnaars van dit jaar.

Tour Down Under
Het seizoen ging traditiegetrouw van start in Australië. Simon Gerrans pakte voor de vierde keer in zijn loopbaan de eindzege, waarmee hij voor een extra groot feest zorgde bij het publiek en zijn werkgever Orica-GreenEDGE. Richie Porte (BMC Racing Team) en de Colombiaan Sergio Luis Henao (Team Sky) stonden naast hem op het podium in deze 18e editie, die enkel Australische ritwinnaars kende.

In het Koersspel was het klassement ongekend spannend, met wisselende koplopers, maar altijd slechts een paar punten verschil. Maar het Koersspel zou het Koersspel niet zijn als niet alleen de ritwinnaars, maar ook de klassementstruien goed voorspeld moeten worden. De winnaar: Jeroen met Jeroen zijn koersploeg (203 punten). De gedeeld tweede plaats ging naar Tjuh (Tjuh, 200 punten) en Bizzie Debij (Bizziecle, 200 punten).

Tirreno-Adriatico
Voor het eerst hebben we het Koersspel georganiseerd voor de Tirreno-Adriatico. In voorgaande jaren had de ‘rit naar de zon’ (Parijs-Nice) onze voorkeur, maar ook de koers van de twee zeeën was erg mooi, ondanks een afgelaste etappe door sneeuw op het parcours!

Greg Van Avermaet (BMC Racing Team) schreef na een zinderende apotheose de 51e Tirreno-Adriatico op zijn naam. De Belg begon in San Benedetto del Trento als leider aan de biljartvlakke tijdrit van 10,8 kilometer en hield aan de meet één luttele seconde over ten opzichte van Peter Sagan (Tinkoff). Van Avermaet was daarmee de eerste Belgische eindwinnaar sinds Roger de Vlaeminck in 1977 voor de zesde keer(!) de sterkste was.

Ook in het Koersspel was de afsluitende tijdrit de scherprechter. Ronnie (winnaar van de Tour Down Under 2015) die voor het begin van de afsluitende tijdrit aan de leiding stond viel daarbij terug van plaats één naar vijf, terwijl IKE (team The Instigator, 157 punten) van plaats twee naar plaats één ging. Onze eigen Tim van Dijk (Cycling Story | Tim van Dijk, 150 punten) rukte op naar plaats twee en Pollus (Kopmannen en waterdragers, 148 punten) naar de derde plaats. IKE was daarmee de eindwinnaar van het Koersspel tijdens de Tirreno-Adriatico 2016!

Giro d’Italia
Ooow wat was dat bijna gelukt voor Steven Kruiswijk. Weinigen zagen dit aankomen, maar wat had hij lang de roze trui om zijn schouders. Zijn liefde voor Italië en minder grote passie voor Frankrijk kon niet treffender in beeld worden gebracht door de valpartij vlak na de top van de Col d’Agnel op Franse bodem. Nibali ging uiteindelijk met de hoofdprijs naar huis. De Italiaan begon niet al te sterk aan de ronde, maar was de sterkste in de spannende slotweek. De kleine Chavez en Valverde (in zijn eerste Giro ooit) completeerden het podium.

In tegenstelling tot de echte koers, ging in het Koersspel vanaf etappe 14 Benetreu met team Kambing aan de leiding in het klassement en die voorsprong liet hij niet meer los. Met uiteindelijk 536 punten was Benetreu daarmee de eindwinnaar van het Koersspel tijdens de Giro d’Italia 2016! Op de tweede plek eindigde Harrie Brummel (team Fabian Cancellara, 522 punten) en op de derde plaats eindigde Beatrix (team Doortje, 516 punten).

Tour de France
Wat een Tour de France was het dit jaar. Waar moeten we beginnen? Froome? Sagan? Cavendish? Of toch Bauke Mollema die hoogtepunten en dieptepunten kende in deze tour. En laten we ook Tom Dumoulin niet vergeten waar hetzelfde voor gold.

Van Cavendish had men zeker niet verwacht dat hij meerdere etappes zou gaan winnen. Komt het record aantal etappezeges van Eddy Merckx dan toch in gevaar in de komende edities? Dan Chris Froome. Die zou wel even gaan winnen zoals de laatste jaren. Kijkend naar het eindklassement dan lijkt het zo, maar de winst werd niet gepakt met een splijtende demarrage bergop, maar eerder bergaf en in de tijdrit.

Wat wellicht het meest bij blijft van deze Tour is de grote overmacht van Team Sky. Niet in de laatste plaats door het sterke rijden van Wout Poels. Geen enkel ander team kon hieraan tippen, hoewel Astana het probeerde, maar Aru toch jammerlijk faalde. Voor de Nederlanders blijft er een lach en een traan over. Met de laatste vrijdag als absoluut dieptepunt mogen we ook wel erg trots zijn op onze jongens!

Net als in de koers was het geel in het Koersspel al snel beslist. Jacob (Kommaarop) stond sinds het einde van de negende etappe aan de leiding (een dag korter dan Chris Froome) en liet die niet meer los. Met 568 punten was hij de eindwinnaar van deze ronde. Matthias (Team Rebellin, 556 punten) en Harold (Kop in de wind, 554 punten) completeerden het podium, dat erg dichtbij elkaar lag.

Vuelta a España
De Vuelta was als zo vaak een aaneenschakeling van aankomsten bergop. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de grote mannen voor het klassement op deze zeer steile hellingen het gevecht met elkaar aangingen. De ploegen Movistar (Quintana en Valverde) en Sky (Froome) waren erg sterk en het was Nairo Quintana die er uiteindelijk met de zege vandoor ging. Een dubbelslag Tour en Vuelta zat er voor Froome niet in. Zijn ‘unfinished business’ afronden zal dus nog op zich laten wachten.

Voor de Nederlanders was het een Vuelta om in te lijsten. Robert Gesink was in zeer goede doen en leek tot drie keer toe op weg naar etappewinst. In de koninginnerrit was het uiteindelijk echt raak en stond hij verdiend op het hoogste treetje.

In het Koersspel was het ook spannend. Sinds halverwege de eerste week was E. Overbeek met team CyclingFan_Erik te vinden in de top 10 van het klassement en ondanks wat schommelingen werd een hoge notering niet meer weggegeven. Met 377 punten was hij de eindwinnaar van deze ronde. Walter Poppelaars (Walter79, 365 punten) en Miquel sponselee (sponsbod, 360 punten) completeerden het podium.

Vooruitblik seizoen 2017
Ook voor het nieuwe wielerseizoen zal er weer een Cycling Story Koersspel georganiseerd worden. We zijn daarom zeer benieuwd naar jullie ervaringen met het Koersspel en horen graag waar het beter kan! Opmerkingen, verbeteringen of ander commentaar, alle feedback is welkom! U kunt uw reactie sturen via onze Contact-pagina.

Over het Cycling Story Koersspel
De technische realisatie van het Koersspel is in handen van PLint-sites uit Sittard. Dit webbureau bestaande uit twee wielerliefhebbers ontwikkelt webshops en webapplicaties waarvan het Cycling Story Koersspel de allereerste was. Wist je dat het Koersspel al in september 2012 in eerste versie is ontwikkeld? In nauwe samenwerking met Cycling Story is het Koersspel in de afgelopen jaren verder ontwikkeld en zien we het aantal deelnemers nog steeds gestaag groeien.