Grote Prijs van Montreal 2016 – Voorbeschouwing en favorieten Grote Prijs van Montreal 2016 – Voorbeschouwing en favorieten

Met veel machtsvertoon schonk Peter Sagan zichzelf de overwinning in Québec. Drie jaar geleden deed de Slovaak dat ook in Montreal, toen misschien met nog meer bravoure. Niemand die er nog aan twijfelt dat hij dit jaar de Canadese dubbel kan realiseren. Of neemt Greg Van Avermaet in de GP van Montreal sportieve revanche voor de verloren sprint van gisteren?  

Parcours

Het profiel van de hellingen in Montreal is voor de echte klimmers wat beter geschikt dan de nijdige klimmetjes in en rond Québec, al blijft het voor een rasklimmer moeilijk om deze eendagskoers te winnen. Al van bij de start op de Avenue du Parc loopt de weg flink op. De Côte Camillien-Houde is bijna twee kilometer lang en stijgt gemiddeld acht procent.

Na de afdaling, die de renners uit het Parc du Mont Royal leidt, passeert het peloton de universiteitsgebouwen op weg naar de Côte de Polyrechnique. Met een lengte van 780 meter aan 6% lijkt deze bult op papier niet heel lastig, maar op de strook van 11% gedurende 200 meter zullen enkele mindere goden ongetwijfeld hun tanden stukbijten.

Vanaf de top van de Côte de Polyrechnique gaat het in snelvaart richting de rivier Saint Lawrence. Voor een aanvaller is het niet eenvoudig om op de lange vlakke of lichtadalende wegen stand te houden. Zeker niet omdat de laatste helling toch nog zes kilometer verwijderd ligt van de streep.

Op de Avenue du Parc wacht op zo’n 600 meter van de finish nog een verraderlije U-bocht. De laatste rechte lijn lijkt wel een kopie van die in Quebec, want de weg loopt opnieuw gemiddeld 4% op. Een uitgekiende timing is dus weer essentieel als er überhaupt als gespurt wordt om de zege. Vorig jaar bewees Tim Wellens, weliswaar in helse weersomstandigheden, dat een aanvaller op dit parcours niet hoeft te wanhopen.

Het startschot wordt opnieuw gegeven om 17 uur Nederlandse tijd. Na 17 ronden van 12,1 kilometer, wat in totaal neerkomt op bijna 206 km, kennen we de winnaar van de zevende editie van de Grand Prix de Montréal. De aankomst staat net als in Québec gepland rond 22u15.

Favorieten

Wie Peter Sagan verslaat, lijkt de winnaar te gaan worden van de Grote Prijs van Montreal. De wereldkampioen leek het in Québec even moeilijk te krijgen op de hellingen, maar dat bleek aan het eind slechts toneel. In de sprint bergop kende hij zijn gelijke niet en met dat wapen achter de hand is hij ook in Montreal de te kloppen man.

Greg Van Avermaet kwam nog het dichtst bij de Slovaak in Québec. In grote koersen zoals de Omloop het Nieuwsblad of de Touretappe naar Rodez in 2015 zette de Belg Sagan al wel vaker op zijn nummer, dus waarom zou dat niet kunnen in Canada?

Michael Matthews kwam er nauwelijks aan te pas in de sprint in Québec. Meer dan een vijfde plaats zat er voor de Australiër niet in. Misschien durft hij nu wel eens voor de aanval te kiezen. Dat zal Julian Alaphilippe ongetwijfeld ook doen. In Québec toonde hij dat zijn vormpeil meer dan oke is. Op een parcours dat hem allicht nog beter ligt, is het dit keer mogelijk wel bingo.

Diego Ulissi speelt ieder jaar mee in Canada, maar meer dan een dichte ereplaats zat er nog niet in. Ook in Québec nestelde hij zich weer netjes in de top tien. De Italiaan hoopt ongetwijfeld op een bikkelharde koers waarbij de klimmers hun duivels ontbinden. Met zijn aalvlug eindschot kan de renner van Lampre-Merida dan veel punchers aan de meet verslaan.

Bauke Mollema zal zijn koerstactiek van de GP San Sebastian moeten herhalen om in Montreal te winnen. Al zal het nu nog moeilijker zijn om solo een bres te slaan en dat vast te houden tot op de Avenue du Parc. De kopman van Trek kan misschien wel rekenen op steunen van andere aanvallers als Rui Costa. De winnaar van 2011 eindigde voorbije twee jaar als tweede en derde. De zegeteller van de Portugees staat dit seizoen nog op nul. Dringend tijd om daar wat aan te doen.

Nathan Haas, Adam Yates en Tom-Jelte Slagter zijn drie outsiders voor de zege. Haas werd zesde in Québec en Yates werd vorig jaar tweede in Montreal. Beide renners kunnen niet alleen geweldig hard bergop knallen, ze kunnen ook nog een degelijke spurt afleveren. Dat geldt eveneens voor Tom-Jelte Slagter al komt hij toch keer op keer enkele punchers tegen die net dat tikje harder kunnen spurten.

Rigoberto Uran zorgde in Québec bijna voor een déjà vu, tot hij compleet plafonneerde in volle sprint. Gianni Moscon leek voordien even op weg naar de zege toen hij het Etixx-duo Alaphilippe-Trentin uit de wielen reed, maar de jonge Italiaan had zichzelf wellicht een beetje overschat. Toch is hij in Montreal een te duchten kandidaat voor winst. Bij Etixx-Quick Step is het ook uitkijken naar Petr Vakoc, terwijl die andere Belgische ploeg, Lotto-Soudal, rekent op uittredend winnaar Tim Wellens en Tiesj Benoot, vijfde in 2015.

***** Peter Sagan

**** Greg Van Avermaet, Michael Matthews

*** Julian Alaphilippe, Diego Ulissi, Bauke Mollema

** Rui Costa, Nathan Haas, Adam Yates, Tom-Jelte Slagter

* Rigoberto Uran, Gianni Moscon, Tiesj Benoot, Tim Wellens, Petr Vakoc