Grote Prijs van Québec 2016 – Voorbeschouwing en favorieten Grote Prijs van Québec 2016 – Voorbeschouwing en favorieten

Nu het WK pas half oktober plaatsvindt, kiezen heel wat WK-favorieten om de Vuelta links te laten liggen. Sommigen rijden liever korte rittenwedstrijden ter voorbereiding, anderen opteren dan weer om zich klaar te stomen in eendagswedstrijden, zoals de uitdagende koersen in Québec en Montreal. De deelnemerslijst is ook dit jaar weer oogstrelend.

Parcours

De Grand Prix de Québec is eigenlijk één groot criterium van zestien rondjes van telkens 12,6 kilometer. De opeenvolging van korte, nijdige hellingen zorgen na 201,6 kilometer voor een enorme afmatting. Na de start op de Grand Allée Ouest gaat het vier op en af door het Parc de Champs-de-Bataille.

Na zo’n vijf kilometer krijgen de renners een steile afdaling voor de wielen geschoven. Recht blijven is daar de boodschap, al zou dat op de brede wegen rond het Canadese stadje geen probleem mogen zijn. Tussen het stadspark en de heuvelzone in het centrum van Québec liggen nog vier vlakke kilometers.

De Côte de la Montagne is het eerste grote obstakel in de lus van ruim twaalf km. De klim is 375 meter lang, maar stijgt gemiddeld wel 10%. Een strook van bijna 200 meter loopt zelfs 13% op. De eerste kuitenbijter is nog niet verteerd, of daar volgt de tweede al: de Côte de la Potasse (420m, gemiddeld 9%).

Van recupereren in de afdaling is in volle finale nauwlijks nog sprake, want de afdalingen zijn bij momenten schrikwekkend steil. Een kilometer voor de streep klimmen de renners op de Montée de la Fabrique naar het grote Château Frontenac. Dit klimmetje is maar 190 meter lang en stijgt gemiddeld 7%. In vergelijking met wat vooraf ging, is dit maar een lichte helling, maar na zestien ronden kan een splijtende demarrage hier wel de winst opleveren.

De drie afmattende bulten duiken op in de laatste 3,5 kilometer. De slotkilometer loopt eveneens lichtjes op, zo’n 4%. Timing is het codewoord in de sprint, want als je te vroeg aangaat, val je onvermijdelijk stil op de Grand Allée. Vorig jaar kwam het sprintende peloton net te laat toen Rigoberto Uran op een kilometer van het eind voor de aanval koos.

Om 17 uur Nederlandse tijd beginnen de renners eraan. Rond 22u15 kennen we de opvolger van Uran.

Favorieten

Het parcours lijkt wel gemaakt voor Peter Sagan. In topvorm speelt de wereldkampioen met de pedalen op de korte hellingen en in de sprint zijn er weinigen die hem na zo’n energievretende koers kunnen verslaan. Tijdens en na de eendagskoers in Plouay kreeg de Slovaak weliswaar af te rekenen met ziekte. Is hij al voldoende hersteld?

Als er twee zijn die Sagan in een sprint kunnen kloppen, dan zijn het wel Greg Van Avermaet en Michael Matthews. De Belg heeft na de festiviteiten vanwege zijn olympisch goud vermoeiende weken achter de rug. Een maand na datum wil hij weer echt competitief zijn. Dat zal ook nodig zijn als hij niet alleen olympisch kampioen, maar ook wereldkampioen wil worden.

Ook Matthews zou graag de regenboogtrui veroveren. Vorig jaar was het in Québec al bijna prijs voor de Australiër, maar toen bleef een sluwe Uran net voorop. Net als Sagan heeft de sprinter van orica-BikeExchange al een grote waslijst aan ereplaatsen verzameld. Voor het vertrouwen zou het goed zijn om met een knaller van een zege naar het WK af te zakken.

Diego Ulissi is op dit parcours altijd een lastige klant. Als hij voor de zege wil gaan, zal hij wel moeten aanvallen. Normaal gezien is de Italiaan immers niet in staat om Sagan en Matthews in de sprint te verslaan. De kopman van Lampre-Merida lijkt de geknipte renner om bijvoorbeeld een streek als die van Uran vorig jaar te herhalen. Aanvallen, onenigheid in het peloton waardoor het tempo stokt en daardoor net voorop kunnen blijven. Zo simpel kan het zijn.

Bij Etixx-Quick Step is Julian Alaphilippe het speerpunt. Voor hem geldt dezelfde opdracht als voor Ulissi: aanvallen. De Fransman is verlekkerd op de steile pentes in en rond Québec, maar zal met een select groepje van tweederangssprinters naar de streep moeten rekken als hij zijn ex-ploegmaat Uran wil opvolgen. Binnen de Belgische formatie is het voorts ook uitkijken naar de prestatie van man-in-vorm Tom Boonen.

Als er met een omvangrijk peloton gesprint wordt, mag je zeker Bryan Coquard niet uitvlakken. In de Tour kwam hij op een gelijkaardige aankomst millimeters tekort op Kittel om zijn eerste Tourrit op zijn palmares te zetten. Met het komende WK zal de jonge sprinter erop gebrand zijn om nog voor een uitschieter te zorgen. Met Démare en Bohanni als landgenoten zal het namelijk geen eenvoudige opdracht worden om kopman te worden in de Franse selectie.

Tom-Jelte Slagter en Bauke Mollema kunnen drie jaar na Gesink voor een tweede Nederlandse overwinning zorgen. Vorig jaar werden ze respectievelijk vierde en zesde. Mocht Michael Matthews het om een of andere reden laten afweten, dan staat Adam Yates klaar om de leidersrol bij Orica over te nemen. Nog een sprinter die meer dan behoorlijk de hellingen overleefd, is Matteo Trentin. Na een koers als deze moeten de sprinttopers zeker en vast rekening houden met de Italiaan.

De GP van Québec is altijd een tweestrijd tussen mannen die voor de sprint kiezen en renners die net de sprint willen ontlopen. Tim Wellens, Lars-Petter Nordhaug en Rui Costa horen bij de tweede groep. In de sprint bergop zit er hooguit een ereplaats in voor hen, maar om echt te zegevieren zullen ze zich voor de slotkilometer moeten roeren. Als er dan toch een halve massasprint in de maak is, vinden we vooraan ieder jaar enkele minder verwachte namen. Jurgen Roelandts en Ramunas Navardauskas zouden zomaar de verrassing van de editie in 2016 kunnen worden.

Traditioneel mengen heel wat klimmers zich in de Canadese debatten. Denk maar aan uittredend winnaar Rigoberto Uran, Fabio Aru, Romain Bardet, Wilco Kelderman, Ilnur Zakarin, Roman Kreuziger, Rafal Majka en Jarlinson Pantano. Voor hen lijkt de GP van Montreal nog beter geschikt gezien de langere hellingen. Toch mag je hen ook in Québec niet uit het oog verliezen.

***** Peter Sagan

**** Greg Van Avermaet, Michael Matthews

*** Diego Ulissi, Julian Alaphilippe, Bryan Coquard

** Tom-Jelte Slagter, Bauke Mollema, Adam Yates, Matteo Trentin

* Tim Wellens, Lars-Petter Nordhaug, Rui Costa, Jurgen Roelandts, Ramunas Navardauskas