Oranje boven! Robert Gesink heeft de koninginnenrit van de Vuelta a España op zijn naam geschreven. De Nederlander hield Kenny Elissonde en Egor Silin van zich af in de laatste meters naar de top van de Col d’Aubisque. ,,Ik ben heel blij, ik was er zo dicht bij op Covadonga (de 10de etappe, red.)’’, zei Gesink na de finish.

In de etappe waaraan Gesink refereerde, werd hij verslagen door Nairo Quintana. ,,Ik wilde zeker nog een kans pakken en dat was vandaag. Dat ik het nu kan afmaken is echt heel mooi’’, zei de opgeluchte Nederlander. ,,Dit is mijn eerste overwinning in een grote ronde, tot nu toe was het echt geen goed seizoen. Nu voel ik dat ik helemaal terug ben, en dat voelt goed.’’

De veertiende etappe van de Vuelta telde vier loodzware beklimmingen, te weten de Col Inharpu, de Col du Soudet, de Col de Marie-Blanque en de Col d’Aubisque. Maar liefst 41 renners kozen na 15 kilometer het ruime sop. Daarbij waren behalve Robert Gesink, ook de Belgen Victor Campenaerts, Jan Bakelants, Bart De Clercq, Sander Armee en Gianni Meersman.

De voorsprong was zo’n vijf minuten vlak bij de top van de eerste beklimming, de Col Inharpu. Daar ontsnapten Elissonde, Geniez en Fraile kortstondig uit de kopgroep. Tijdens de afdaling werd het trio echter weer ingerekend. Aan de voet van de Marie-Blanque hadden de vluchters 6’30’’ voorsprong op het peloton, dat door Team Sky werd aangevoerd.

In de afdaling van de Marie-Blanque scheidden zes renners zich af van hun medevluchters. Onder hen de Belgen De Clercq en Bakelants. Een demarrage van Elissonde was De Clercq en Julien Bernard te machtig. Gesink had vooraan juist de aansluiting weer had gemaakt. De Nederlander probeerde het vervolgens eventjes solo, maar kreeg al snel gezelschap van Elissonde en Silin.

In de slotfase had Gesink de beste benen en klopte in een lange sprint zijn twee vluchtmakkers. ,,In de finale bleef ik vechten en gaf ik alles’’, zei Gesink. ,,Mijn benen waren zo verkrampt dat ik niet meer kon zitten. Het was genoeg. Ik ben echt blij.’’

Vuelta a España 2016 – Uitslag etappe 14