David De La Cruz heeft in de negende rit van de Vuelta a España een dubbelslag geslagen. De klassementsrenner won in Oviedo de etappe en nam bovendien de rode leiderstrui over van Nairo Quintana. De La Cruz zorgde daarmee tevens voor het eerste Spaanse dagsucces. Voor zijn ploeg Etixx-Quick Step was dit alweer de derde overwinning, na twee ritzeges van Gianni Meersman.

Na twaalf kilometer scheidden twaalf renners zich af van het peloton. België was daarin goed vertegenwoordigd met vier renners: Dylan Teuns, Jan Bakelants, Thomas De Gendt en Dries Devenyns. David De La Cruz was op slechts 2’46’’ de best geklasseerde renner. Daarom nam Movistar, de ploeg van leider Nairo Quintana, het heft in handen in het peloton.

De Gendt mengde zich meerdere keren om de bergpunten en met succes: de Belg nam de bolletjestrui over van Sergey Lagutin. De kopgroep bouwde een voorsprong op zo’n vijf minuten. De Gendt, Devenyns en Bakelants probeerden hun medevluchters te verrassen, maar het trio kreeg geen ruimte.

Na de Alto de la Manzaneda, de voorlaatste klim van de dag, probeerde Devenyns het opnieuw – dit keer met De La Cruz. Aan de voet van de slotklim naar Alto del Naranco probeerde De Gendt de achtervolging in te zetten op het duo, maar zijn aanval kwam te laat. Devenyns, komend seizoen actief voor Etixx-Quick Step, kon een aanval van zijn toekomstige ploeggenoot niet beantwoorden. Daardoor had De La Cruz vrij baan naar de mooiste zege uit zijn profloopbaan.

Achter de elf overgebleven koplopers finishten de favorieten gegroepeerd en kwamen binnen drie minuten na winnaar De La Cruz over de streep. Hiermee konden zij echter niet vermijden dat de Ronde van Spanje opnieuw een nieuwe leider kreeg. De La Cruz heeft nu een voorsprong van 22 seconden op Quintana en 41 seconden op Valverde.

Goed gevoel
Morgen wacht de renners opnieuw een zware aankomst, met finish op Lagos de Covadonga. De beste Nederlander in de uitslag was Robert Gesink op plek 59. ,,Het voelde goed vandaag’’, gaf Gesink na de finish aan. ,,Ik ben zonder al te veel verwachtingen aan de Vuelta begonnen. Het is vooral belangrijk dat ik een ronde in mijn benen heb met oog op volgend jaar.’’

Vuelta a España 2016 – Uitslag etappe 9