Opnieuw was er dagsucces voor Gianni Meersman in de Vuelta a España. De Belg van Etixx-Quick Step versloeg in de vijfde etappe Fabio Felline en Kevin Reza in een groepssprint, die was uitgedund door een valpartij in de laatste kilometers. Het voornaamste slachtoffer daarvan was Steven Kruijswijk, die zijn linkersleutelbeen brak. De Nederlander moet de koers verlaten.

Twee renners trokken al vroeg in de etappe ten aanval, te weten Tiago Machado en Julien Morice. Het duo had een maximale voorsprong van 6’30’’ op het peloton dat lange tijd werd aangevoerd door de BMC-ploeggenoten van rodetruidrager Darwin Atapuma en Trek-Segafredo. Op 75 kilometer van de finish liet Machado zijn vluchtmakker achter zich en ging alleen verder.

In de laatste 40 kilometer begonnen ook Etixx-Quick Step en Giant-Alpecin aan de kop van het peloton te roeren en nam de voorsprong van de koploper uit Portugal snel af. Op 14 kilometer van de finish werd Machado ingerekend en namen de sprintersploegen het heft in handen. Belgisch kampioen Philippe Gilbert en Simon Clarke ondernamen nog een vluchtpoging, maar die mislukte.

Het peloton leek af te stevenen op een massasprint, maar een valpartij ontsierde de ontknoping van de koers. Meerdere renners gingen tegen de vlakte, maar het voornaamste slachtoffer was Steven Kruijswijk. De kopman van LottoNL-Jumbo knalde op een paaltje, brak daarbij zijn linkersleutelbeen en gaat morgen niet meer van start.

Gianni Meersman, in de tweede etappe al de snelste sprinter, kreeg een ideale lead-out van zijn ploegmaat Zdenek Stybar, rondde het teamwork perfect af en zorgde daarmee opnieuw voor Belgische dagsucces in de Vuelta a España. Hoewel Darwin Atapuma werd opgehouden door de massale valpartij, mocht hij na afloop een nieuwe rode trui ophalen.

Veel pijn
Voor Steven Kruijswijk eindigde de Ronde van Spanje in mineur. ,,Mijn ribben en sleutelbeen doen veel pijn’’, zei de Nederlander na de finish. ,,Ik ben vol op een paaltje gereden. Het is erg zuur dat ik de koers moet verlaten door een obstakel dat daar niet hoort te staan. Ik ga morgen meteen naar huis. Dit was, na de Giro d’Italia, mijn tweede hoofddoel. Ik baal er verschrikkelijk van dat ik op deze manier naar huis moet.”

Vuelta a España 2016 – Uitslag etappe 5