Lilian Calmejane heeft in de Vuelta a España voor een daverende verrassing gezorgd door de vierde etappe op zijn naam te schrijven. De neoprof (23) van Direct Energie bezorgde Frankrijk daarmee het tweede dagsucces in evenzoveel dagen. Op 15’’ sprintte Darwin Atapuma naar de tweede plek, wat hem de leiderstrui opleverde. Het kleinood veranderde daarmee opnieuw van eigenaar.

Een omvangrijke groep renners koos in de beginfase van de etappe het hazenpad, met daarbij onder anderen de Belg Thomas De Gendt maar zonder Nederlanders. Het peloton liet de kopgroep begaan, waardoor de 21 renners vooraan een mooie voorsprong bij elkaar konden fietsen.

Op de slotklim reed Calmejane weg bij zijn vluchtmakkers en kwam negen kilometer verder als eerste over de finishlijn in San Andrés de Teixido. Daarachter sprintte Atapuma voor Ben King naar de tweede plek en werd daardoor de vierde rodetruidrager in vier dagen. Hij verdedigt in het algemeen klassement een voorsprong van 29’’ op Alejandro Valverde en 33’’ op Chris Froome.

De beste Nederlander in de uitslag was Steven Kruijswijk op plaats 50. De kopman van LottoNL-Jumbo verloop op de slotklim 34’’ op de groep met favorieten. ,,Ik voelde me beter dan gisteren’’, zei Kruijswijk na de finish. ,,Als dit zich zo doorzet, kan ik in de loop van de Vuelta het niveau halen dat ik voor ogen had.’’

Vuelta a España 2016 – Uitslag etappe 4