De wegwedstrijden in Rio de Janeiro zorgden voor veel spektakel. Anna van der Breggen behaalde namens Nederland het goud na een onwaarschijnlijke koers, waarin Annemiek van Vleuten in leidende positie hard ten val kwam. Woensdag 10 augustus strijden de mannen om de olympische titel in het tijdrijden. Tom Dumoulin is in zijn geliefde discipline één van de favorieten. Maakt hij zijn droom waar?

profiel tijdrit Rio

Parcours:
Het 54,6 kilometer lange tijdritparcours bestaat voornamelijk uit een lokaal circuit van 24,8 kilometer, dat twee keer wordt afgelegd. Het is geen onbekend terrein, want voor een groot gedeelte stond dit rondje ook al vier maal op het menu tijdens de wegrit. De organisatie laat de lastige kasseistrook nu links liggen. Er moeten twee hellingen worden beklommen in het Grumani National Park: de Grumari en de Grota Funda. Deze beklimmingen vormden in de wegrit lastige obstakels tijdens de eerste plaatselijke ronde. De Grumari (1,2 km à 7%) en de Grota Funda (2,1 km à 4,5%) zullen woensdag het verschil maken.

Tour de France 2016 - 21/07/2016 - Etape 18 - Sallanches / Megeve (17 km CLM) - FROOME Christopher (TEAM SKY)

Tour de France 2016 – 21/07/2016 – Etape 18 – Sallanches / Megeve (17 km CLM) – FROOME Christopher (TEAM SKY)

1. Chris Froome (Groot-Brittannië)
De winnaar van de recente Tour de France miste de topvorm in de wegrit. Hij had op de slotklim niet de macht om het gat naar de kopgroep te overbruggen, waarna hij genoegen moest nemen met een twaalfde plaats. De Brit, die tijdritbrons won in 2012, krijgt nu een nieuwe kans op olympisch goud. Tom Dumoulin worstelt met zijn pols en daardoor is Froome nu wellicht de belangrijkste favoriet. Froome toonde in de Ronde van Frankrijk nog zijn klasse als tijdrijder. Hij werd in de eerste tijdrit tweede achter Dumoulin, maar in de klimtijdrit waren de rollen omgedraaid. Dit parcours moet Froome opnieuw liggen, dus maakt hij een goede kans.

2. Tom Dumoulin (Nederland)
Dumoulin is al jaren bezig met deze olympische tijdrit. Met name in het laatste jaar heeft hij absoluut alles op deze dag gezet. Onze landgenoot is uitgegroeid tot een wereldtopper in deze discipline. De omloop is hem op het lijf geschreven en zo werd hij al lange tijd als de te kloppen man gezien. Dumoulin was in topvorm tijdens de Tour en gaf nog maar eens zijn visitekaartje af door iedereen op een minuut te rijden in de eerste tijdrit. Dumoulin barstte van het vertrouwen. Helaas ging het echter mis in etappe 19. De Limburger kwam ongelukkig ten val, waarbij hij een fractuur in zijn pols opliep. Medische specialisten stoomden hem de afgelopen weken klaar voor Rio, maar door de breuk is zijn voorbereiding wel flink in de war geschopt. Zaterdag stapte hij vroeg af om geen risico te nemen. Er zijn dus veel twijfels over zijn vorm. Kan hij ondanks zijn pijnlijke pols optimaal presteren? Wij hopen dat hij volle bak kan gaan om een gooi te doen naar de gouden medaille, waar hij al jarenlang van droomt. Go Tom!

3. Rohan Dennis (Australië)
De Australiërs hadden met Richie Porte en Rohan Dennis twee troeven voor deze tijdrit. Richie Porte brak zijn schouderblad in de wegrit, waardoor alle nu hoop nu is gevestigd op Dennis. De nationaal kampioen heeft ook een missie gemaakt van deze olympische tijdrit. Hij stapte zodoende op de twee rustdag uit de Tour om op zijn manier toe te werken naar dit doel. Dennis is vanwege zijn capaciteiten als tijdrijder en klimmer een man om sterk rekening mee te houden. Op de voorbije twee WK’s eindigde hij rond de vijfde plaats. Komt hij nu in de buurt van winst?

4. Vasil Kiryienka (Wit-Rusland)
Kiryienka zorgde op het wereldkampioenschap tijdrijden voor een grote sensatie door de regenboogtrui te veroveren. De stoïcijnse Wit-Rus had een superdag in het Amerikaanse Richmond en hield alle topfavorieten achter zich. De tempobeul en regerend wereldkampioen kan hier wellicht opnieuw verrassend uit de hoek komen. Sinds die enige dag in september mag je Kiryienka immers nimmer meer onderschatten.

5. Primoz Roglic (Slovenië)
De surprise van de dag kan wel eens uit Slovenië komen. De 26-jarige Roglic is een voormalige schansspringer en maakt dit seizoen namens LottoNL-Jumbo zijn debuut op World Tour-niveau. Hij deed direct van zich spreken in de Giro d’Italia met een tweede plaats in de proloog. Tom Dumoulin was in Apeldoorn slechts één honderdste rapper dan Roglic. De Sloveen nam revanche in de tiende etappe door de zege te pakken in een 40 kilometer lange tijdrit over een heuvelachtig parcours.

6 t/m 10. Fabian Cancellara (Zwitserland), Ion Izagirre (Spanje), Nelson Oliveira (Portugal), Tony Martin (Duitsland), Taylor Phinney (Verenigde Staten)
Fabian Cancellara (goud in 2008) en Tony Martin (zilver in 2012) domineerden deze discipline tussen 2006 en 2013. Cancellara pakte in die periode vier wereldtitels, zijn rivaal Martin veroverde drie keer de regenboogtrui. Het duo heeft de beste jaren echter achter zich liggen. Ze halen niet meer het topniveau uit de glansjaren en zijn niet meer de te kloppen mannen. Het parcours is voor hun bovendien aan de zware kant, terwijl Martin onlangs ook nog knieproblemen had. Flikken zij toch nog een huzarenstukje?

Oliveira en Izagirre moet in Rio voor een podiumplaats boven zichzelf uitstijgen. De ploemgaten van Team Movistar kwamen alvast goed voor de dag in de Ronde van Frankrijk. Oliveira werd knap derde in de eerste tijdrit, terwijl latere ritwinnaar Izagirre beide keren in de top-8 eindigde (zevende en achtste). Amerikaanse kampioen Taylor Phinney presteerde vaak al goed op grote kampioenschappen. Hij eindigde vier jaar geleden net naast het podium, terwijl hij datzelfde jaar zilver won op het WK tijdrijden in Valkenburg. Het toptalent werd een grote carrière voorspeld, maar zware blessures wierpen hem ver terug in zijn ontwikkeling. Phinney is nu weer fit en hij vindt langzaam de weg weer omhoog. Volgt die bevestiging met een topresultaat in Rio?

Outsiders. Jonathan Castroviejo (Spanje), Brent Bookwalter (Verenigde Staten), Michal Kwiatkowski (Polen), Maciej Bodnar (Polen), Jan Barta (Tsjechië)
De kans dat één van deze vijf met het goud naar huis gaat is klein, maar het zijn stuk voor stuk erkende hardrijders. Castroviejo is nog de grootste specialist. De tweevoudig kampioen van Spanje werd vorig jaar vierde op het WK en kwam dus al eens heel dicht bij eremetaal op een groot evenement. Een nieuwe verrassing ligt in het tijdrijden altijd op de loer.

Olympische Spelen 2016 – De favorieten voor de tijdrit mannen volgens Cycling Story:
***** Froome
**** Dumoulin, Dennis
*** Kiryienka, Roglic, Cancellara
** Izagirre, Oliveira, Martin, Phinney
* Castroviejo, Bookwalter, Kwiatkowski, Bodnar, Barta

Joker: Andrey Zeits (Kazachstan)