De eerste gouden medaille voor Nederland is binnen! Anna van der Breggen maakte haar favorietenrol na een dramatische en sensationele finale waar. Ze is daarmee de opvolgster van Marianne Vos. Niet Van der Breggen, maar Annemiek van Vleuten leek ons land de olympische titel te bezorgen. Van Vleuten was op weg om naar de winst te soleren, toen ze in de laatste afdaling vreselijk hard ten val kwam. Van der Breggen kon in extremis toch nog het goud voor de Oranje-equipe pakken.

De 136,9 kilometer lange koers bleef lange tijd redelijk gesloten. Op veertig kilometer van de aankomst brak een gevaarlijke kopgroep van zeven vrouwen de finale open. Ons land had met Marianne Vos een belangrijke pion mee. De titelverdedigster had het gezelschap van Elena Cecchini (Italië), Gracie Elvin (Australië), Pauline Ferrand-Prévot (Frankrijk), Małgorzata Jasinska (Polen), Anisha Vekemans (België) en Trixi Worrack (Duitsland).

Ze kregen een maximale voorsprong van anderhalve minuut. Onder aanvoering van Groot-Brittannië en de Verenigde Staten kwam een flink uitgedund peloton op de slotklim, met nog 23 kilometer te gaan, toch nog terug. Vervolgens werd het een ware afvalrace. De Amerikaanse Megan Guardier dunde de groep flink uit, waarna haar landgenote Mara Abbott de aanval helemaal opende. Van Vleuten en Van der Breggen volgden. De Italiaanse Elisa Longo Borghini was de derde renster die de tempoversnelling kon beantwoorden. Het zag er op de 8,5 kilometer lange klim (à 5,7 procent) goed uit voor de Nederlandse vrouwen. Van der Breggen stond echter wel op kraken.

Van Vleuten was bergop de sterkste Nederlandse, want ze had de benen om aan te vallen. Van der Breggen en Longo Borghini moesten passen. Abbott had alle moeite van de wereld om een klein gaatje naar koploopster Van Vleuten gedicht te krijgen. De pure klimster uit de Amerika slaagde wel in haar opzet, waarna de twee doorzetten. Het duo had op de top een voorsprong van een minuut te pakken op de drie achtervolgsters. De Zweedse Emma Johansson was immers tot bij Van der Breggen en Longo Borghini gekomen.

Van Vleuten nam vooraan direct de leiding in de afdaling. Ze zette Abbott, die mede bekend staat om haar matige daalkunsten, direct onder druk. De Amerikaanse liet vrij snel in de afzink een groot gat vallen. Van Vleuten zette koers richting het felbegeerde goud. Het ging echter gruwelijk mis. Onze landgenote was bijna beneden toen ze uit een technische bocht vloog. Onze landgenote kwam hard in aanraking met de het asfalt en bleef liggen. Het was direct duidelijk dat het niet goed was.

Abbott kwam hierdoor plots aan de leiding te rijden. Haar voorsprong bedroeg 38 tellen toen ze de afzink achter de rug had. Abbott wist de voorsprong lange tijd boven de halve minuut te handhaven tijdens de resterende tien vlakke kilometers. De kansen voor het achtervolgende trio leken verkeken. Vijf kilometer voor het einde begon Abbott echter stil te vallen. Haar voorsprong slonk net als bij Rafal Majka als sneeuw voor de zon. Van der Breggen en co. kregen haar zodoende aan de Copacabana in het vizier.

We kregen net zoals bij de mannen een memorabele ontknoping. Abbott gaf alles, maar dat was helaas voor haar niet genoeg. De drie achtervolgsters haalden haar op 500 meter van de finish bij. Van der Breggen speelde enigszins op de verrassing en begon vanuit derde positie zelf de sprint op 150 meter van de finish. Johansson drong tevergeefs nog aan. De 26-jarige Anna van der Breggen werd zo olympisch kampioene. Johansson veroverde het zilver, terwijl Longo Borghini het podium compleet maakte. De moegestreden Abbott bleef zonder eremetaal achter.

Marianne Vos won op een minuut de sprint om de negende plaats en kwam juichend over de streep. Ellen van Dijk eindigde op plek 21. Annemiek van Vleuten werd naar het ziekenhuis gebracht en is volgens officiële berichten vanuit het Nederlandse kamp gelukkig bij bewustzijn.

Uitslag olympische wegrit vrouwen – Rio de Janeiro 2016: