Greg Van Avermaet heeft op grandioze wijze de gouden medaille in de wegrit veroverd. De Belg was na een heroïsche koers over het loodzware parcours in Rio de Janeiro aan de meet rapper dan Jakob Fuglsang (Denemarken) en Rafal Majka (Polen). Van Avermaet volgt de Kazach Alexandre Vinokourov op als de olympisch kampioen.

Het parcours telde liefst circa 5000 hoogtemeters, dus vooraf al zeker was dat een slopende koers zou worden. Zes renners vlogen er met volle overgave in: Michael Albasini (Zwitserland), Sven Erik Bystrøm (Noorwegen), Simon Geschke (Duitsland), Pavel Kochetkov (Rusland), Michal Kwiatkowski (Polen) en Jarlinson Pantano (Colombia). Tom Dumoulin had toen namens Oranje al in de remmen geknepen, want met het oog op de tijdrit wilde hij geen risico met zijn pols nemen. Dumoulin moest starten in de wegrit om woensdag in de tijdrit deel te mogen nemen.

Kwiatkowski, de wereldkampioen van 2014, hield het vooraan het langste vol. Hij kreeg op 42 kilometer van de finish, die aan de befaamde Copacabana lag, het gezelschap van een interessant vijftal. Damiano Caruso was de aanstichter van de tegenaanval. De Italiaan had met Greg Van Avermaet (België), Geraint Thomas (Groot-Brittannië), Sergio Luis Henao (Colombia) en Andrej Zeits (Kazachstan) dertig kilometer nodig om het gat naar leider Kwiatkowski te dichten.

Het beslissende laatste koersuur was aangebroken. De Italianen hadden met Caruso een mannetje in de kopgroep, maar La Squadra Azzurra nam het het heft nog steviger in handen. Na een korte helling reden zijn landgenoten Fabio Aru en Vincenzo Nibali namelijk in de afdaling weg uit het flink uitgedunde peloton. Jakob Fuglsang (Denemarken) en Rafal Majka (Polen) waren alert genoeg om deze slag niet te missen. Het kwartet sprong in één ruk naar de koplopers toe. Adam Yates (Groot-Brittannië) maakte als laatste de oversteek, waardoor elf coureurs aan de leiding kwamen te rijden.

Kwiatkowski had echter al de hele dag in het offensief gereden en viel met kramp tot achter zijn oren weg. De overgebleven tien trokken samen voor de derde en laatste keer naar de loodzware klim, die het tweede lokale circuit aanzienlijk zwaarder maakte dan het eerste. De serieuze col was 8,5 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,7 procent. Deze klim bij het nationaal park Serra da Tijucai bestond uit de de Canoas en de Vista Chinesa, waardoor hij in twee trappen werd afgelegd.

De Italianen schudden flink aan de boom op de Canoas. Pas op de Vista Chinese wist Nibali een gat te slaan. Majka en Henao waren de enige die deze demarrage konden beantwoorden. Het trio kwam met twintig seconden voorsprong op de eerste achtervolgers over de top. Zij begonnen voortvarend aan de afzink en leken het podium te vormen. De koers kreeg echter een zeer onverwachte wending. De camera’s hadden het moment gemist, maar plotseling lagen Nibali en Henao op het asfalt. Majka wist zijn vallende metgezellen te ontwijken en ging solo verder.

Majka kwam wel heelhuids beneden en hij moest op het vlakke slot nog tien kilometer stand zien te houden. Hij wist zijn marge van twintig seconden te handhaven, omdat er bij de achtervolgers naar elkaar werd gekeken. Fuglsang en Van Avermaet besloten niet meer af te wachten. Het duo sloot de handen ineen en ging met nog vijf kilometer te gaan op jacht. Samen wilden zij nog een serieuze gooi naar het goud doen. De verstandhouding was perfect, dus reden ze vol gas door.

Majka viel juist wat stil, waardoor de achterstand snel slonk. We naderden zo een zeer enerverende apotheose. Het werd helemaal bloedstollend spannend toen Fuglsang en Van Avermaet daadwerkelijk tot op het wiel van Majka kwamen. De rest was kansloos, dus wie van de drie zou het goud pakken? Een sprint moest de beslissing brengen. Van Avarmaet ging als eerste aan en de explosieve Belg was oppermachtig in de spurt. Na een schitterende koers van 241,5 kilometer werd hij zo een prachtige winnaar.

De vier Nederlanders werden op dit parcours tot de medaillekandidaten gerekend, maar stelden teleur. Onze landgenoten kwamen nooit echt in het stuk voor. Bauke Mollema was op plaats 17 nog de beste Nederlander, terwijl Steven Kruijswijk als 39e finishte. Wout Poels gaf net als Tom Dumoulin op.

Uitslag olympische wegrit mannen – Rio de Janeiro 2016: