De wielrenners mogen direct aan de bak in Rio de Janeiro! Zaterdag 6 augustus staat de wegwedstrijd voor de heren op het programma. Om 14.30 uur (Nederlandse tijd) klinkt het startschot, waarna we na ruim zes uur de winnaars van het goud, zilver en brons kennen. Cycling Story heeft er veel zin in en zette de favorieten voor de medailles op een rij.

Parcours Rio

Parcours:
Het parcours in de miljoenenstad van Brazilië is zeer uitdagend. De renners krijgen over een afstand van 241,5 kilometer circa 5000 hoogtemeters voorgeschoteld, waardoor het vergeleken kan worden met een zware bergetappe. De pure klimmers maken hier dan ook de grootste kans op de overwinning.

De omloop in Rio is opgesplitst in twee ronden. Vanuit de start trekt het peloton naar het Grumani National Park, waar het tijdritparcours wordt aangedaan. Er zijn twee beklimmingen opgenomen in de eerste plaatselijke ronde. De Grumari is 1,2 kilometer lang (gemiddeld 7%, maximaal 13%). Na de Grumari staat de mindere steile Grota Funda (2,1 km à 4,5%) op het menu. Er is echter nog een bijzonder element toegevoegd. Er moet ook vier keer over een kasseistrook van liefst van twee kilometer gedokkerd worden. Naar verluidt liggen de stenen er slecht bij, dus dat kan zeker nog voor extra spektakel zorgen.

Het zwaartepunt van deze wegrit ligt echter in het tweede gedeelte, dat na ruim 130 kilometer begint. De drievoudige ronde bij het nationaal park Serra da Tijucai is immers aanzienlijk pittiger voor de matadoren. Dat komt door een klim van 8,5 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,7 procent. Deze serieuze col bestaat uit de de Canoas en de Vista Chinesa, waardoor hij in twee trappen wordt afgelegd. Met name laatstgenoemde klim is extreem steil, want het wegdek loopt daar tot wel achttien procent omhoog. Na een technische afdaling van zes kilometer, resteren er nog ongeveer tien kilometer tot de finish. Waar gaat de olympisch kampioen het verschil maken?

Alejandro Valverde. (foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

Alejandro Valverde. (foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

1. Alejandro Valverde (Spanje)
De 36-jarige Spanjaard is een kampioenschapsrenner bij uitstek. Tijdens zijn lange carrière stond hij al liefst zes keer op het WK-podium (twee keer zilver, vier keer brons). Hij toonde zijn klasse als eendagscoureur verder door negen keer een grote klassieker te winnen. In de bergen gaat hij ook nog altijd met de beste mee omhoog. Dit jaar werd hij nog derde in de Giro en onlangs zesde in de Tour. Voordat hij naar Rio afreisde werd hij nog derde in de door Bauke Mollema gewonnen Clásica San Sebastián, dus met de vorm zit het goed. Valverde is extreem sterk op steile hellingen, waardoor zijn kansen in Rio stijgen. Tot slot beschikt hij nog over een fantastisch eindschot. Hij behoort zeker tot de grote favorieten voor het goud of zorgt zijn vete met landgenoot Joaquim Rodriguez nog maar eens problemen tijdens de koers?

2. Vincenzo Nibali (Italië)
Hij zegevierde in de Giro, maar tijdens de Tour kwam hij pas in de laatste week goed voor de dag. Nibali gebruikte de Ronde van Frankrijk dan ook als ultieme training voor de Olympische Spelen. De Italiaanse kopman heeft namelijk van deze wegrit ook een hoofddoel gemaakt. Wellicht piekt hij het op het juiste moment. De Haai van Messina was al in de drie grote ronden een keer de sterkste, waarmee hij zich al ruimschoots als topklimmer heeft bewezen. Schrijf hem gezien zijn kwaliteiten maar op!

3. Wout Poels (Nederland)
Onze landgenoot schitterde voor het tweede jaar op rij in de Tour de France. De Limburger was in het hooggebergte opnieuw de steun en toeverlaat van Sky-kopman Chris Froome. Poels had daarmee een groot aandeel in de derde Tourzege van de Brit. Poels was wellicht de beste klimmer tijdens La Grande Boucle, maar offerde zich volledig op voor Froome. Hij mocht in Luik-Bastenaken-Luik wel voor eigen kansen rijden en wist de monumentale klassieker op fraaie wijze op zijn palmares te zetten. Poels bombardeerde zich daarmee direct als een favoriet voor de Olympische Spelen. Zijn uitmuntende vorm tijdens de Tour heeft deze status nog maar eens bevestigd.

4. Joaquim Rodriguez (Spanje)
Purito is bezig aan zijn laatste maanden als prof. De 37-jarige Spanjaard wil zijn loopbaan op schitterende wijze afsluiten en een olympische titel zou absoluut de kroon op zijn werk zijn. Rodriguez krijgt in Rio een parcours voorgeschoteld dat hem ook moet liggen. Hij is eveneens goed uit de Tour gekomen, getuige zijn vierde plek in San Sebastián. Mollema profiteerde vorige week perfect van de rivaliteit van Rodriguez en Valverde. De twee rijden elkaar vaak in de wielen. Het is de vraag of dat in Brazilië goed gaat tussen het duo. Zo niet, dan kan het voor beide heren kostbare gevolgen hebben.

5. Chris Froome (Groot-Brittanië)
Froome heeft zijn zinnen ook de gouden plak gezet. Hij gaf met zijn derde Tourzege uiteraard het ultieme visitekaartje af. De Brit heeft echter nog nooit een aansprekend resultaat geboekt in een eendagswedstrijd. Het parcours van Rio is echter zwaar genoeg om hem tot de grootste kanshebbers te rekenen, al is dit niet helemaal te vergelijken met een bergrit in een ronde van drie weken. Froome zal daarnaast solo aan moeten komen, want in de spurt legt hij het zo goed als zeker af tegen de concurrenten. Of verrast hij iedereen weer met een aanval in de afdaling?

Bauke Mollema. © Tim van Hengel/cyclingstory.nl.

Bauke Mollema. © Tim van Hengel/cyclingstory.nl.

6 t/m 10. Romain Bardet (Frankrijk), Bauke Mollema (Nederland), Daniel Martin (Ierland), Fabio Aru (Italië), Johan Esteban Chaves (Colombia)
Wij verwachten zaterdag veelal dezelfde uitblinkers als tijdens de grote ronden en klimklassiekers. De namen van deze vijf heren mogen om deze reden niet ontbreken in dit lijstje der favorieten. Bardet excelleerde met een tweede plaats in de Tour en is nu opnieuw de Franse hoop. Daniel Martin deed het vorige maand uitstekend met een negende plek. De Ier is in dit soort onvoorspelbare koersen een gevaarlijke klant, want hij zegevierde ooit al in zowel Luik-Bastenaken-Luik als de zware Ronde van Lombardije. Aru stelde in tegenstelling tot Bardet en Martin teleur in de Tour. De Italiaan zakte in de laatste bergetappe compleet door het ijs, waardoor hij terugviel naar een tegenvallende dertien plaats. Is hij genoeg uitgerust? Bauke Mollema was ook niet tevreden met zijn elfde plek, maar nam snel revanche in de Clásica San Sebastián. Hij boekte de mooiste zege uit zijn loopbaan en kende de perfecte generale repetitie voor de Spelen. Het vormpeil van Chaves is dan weer één groot vraagteken. De geweldige klimmer uit Colombiaan reed na de Giro d’Italia, waar hij als tweede eindigde, geen enkele koers meer. Wij houden desondanks rekening met hem, want hij barst van het talent.

Outsiders. Steven Kruijswijk (Nederland), Richie Porte (Australië), Rafal Majka (Polen), Jarlinson Pantano (Colombia), Greg Van Avermaet (België).
Steven Kruijswijk maakt samen met Tom Dumoulin het Nederlandse gezelschap compleet. Een sterrenensemble. Dumoulin heeft nog last van zijn beschadigde pols, maar Kruijswijk is volledig fit. Hoewel hij nog geen topklassering noteerde in een klassieker, heeft hij in de Giro genoeg indruk gemaakt om hier tot de favorieten gerekend te mogen worden. Porte is evenmin een eendagscoureur, maar zijn vijfde plaats in de Ronde van Frankrijk rechtvaardigt eveneens een ster in onze voorbeschouwing. Majka, Pantano en Van Avermaet sluiten het rijtje af. Er staan tijdens de wegrit maximaal vijf coureurs per land aan de start. Dat maakt lastig om de koers te controleren. Dit verhoogt de onvoorspelbaarheid van het wedstrijderloop. Aanvallers als Majka, Pantano en Van Avermaet kunnen optimaal profiteren van een dergelijk scenario. Zorgen zij voor een verrassing?

Olympische Spelen 2016 – De favorieten voor de wegrit mannen volgens Cycling Story:
***** Valverde
**** Nibali, Poels
*** Rodriguez, Froome, Bardet
** Mollema, D. Martin, Aru, Chaves
* Kruijswijk, Porte, Majka, Pantano, Van Avermaet

Joker: Nicolas Roche (Ierland)