Clásica San Sebastián 2016 – Voorbeschouwing en favorieten Clásica San Sebastián 2016 – Voorbeschouwing en favorieten

Na de Tour is het weer tijd voor enkele zomerse klassiekers. De Clásica San Sebastian is de afrap van het wielernajaar. Veel klimmers zitten met hun hoofd al in Rio, maar toch willen heel wat toppers zich nog een keer testen in het Baskenland. Na een incidentrijke koers in 2015 is de finale van de klassieker gewijzigd.

Parcours
Om kwart voor twaalf vertrekt het bijzonder goed gestoffeerde peloton in de baai van San Sebastian voor 220 kilometer afzien. Na iets minder dan zestig kilometer bereiken de renners de top van de Alto Iturburu, een klim van zeven kilometer tegen gemiddeld vijf percent. Vlak is het nooit in het Baskenland, maar pas zestig kilometer later moet er weer stevig geklommen worden. De Alto de Jaizkibel is acht kilometer lang en heeft een gemiddelde hellingsgraad van 5,6%. Vooral de beginkilometers doen pijn aan de kuiten.

Kandidaat-winnaars krijgen vanaf de top van de Jaizkibel zo’n twintg kilometer om wat te recupereren. Dan duikt immers de Alto de Arkale op. Met slechts 2,7 kilometer aan 6,3% is deze helling in principe wel een stuk minder lastig dan de Jaizkibel, die de renners meteen na de afdaling voor de tweede keer voorgeschoteld krijgen. Net als de Jaizkibel zit ook de Arkale een tweede keer in het parcours. Op ruim dertig kilometer van de meet bereikt het peloton, of wat daar nog van overblijft, de top.

Na het motorincident van 2015 waarbij Greg Van Avermaet bergop de overwinning werd ontnomen op een schandelijke manier is de Bordako Tontorra verdwenen uit het parcours. De iets kortere, maar nog steilere Murgil Bidea vervangt de helling op acht kilometer van de streep. Op deze scherprechter van 1,2 km met stijgingspercentages tussen tien en twaalf percent kunnen de explosieve lichtgewichten zich uitleven. Ook deze klim bevat korte stroken tot twintig percent.

In de technische afdaling richting Donostia, zoals de Basken San Sebastian noemen, kunnen waaghalzen proberen om hun metgezellen achter te laten. Ofwel mogen we ons verwachten aan een sprint met een select groepje. Hopelijk voor de wielerfans slaagt de Spaanse televisie er dit jaar wel in om de koers naar behoren in beeld te brengen. Vorig jaar waren enkel de laatste kilometers live te volgen.

Favorieten
Hoewel de Olympische Spelen om de hoek loeren, melden veel toppers zich aan de start van de zomerklassieker in het Spaanse Baskenland. Het lijstje met favorieten is dan ook erg uitgebreid. Toch is de topfavoriet ook dit jaar weer Alejandro Valverde. Met een zesde plek in de eindstand mag hij tevreden zijn over zijn Tour. Als hij in Rio voor het goud wil gaan, mag er van zijn goede conditie niet veel verdwenen zijn. Met zijn klim-, dalers- en sprintcapaciteiten is de Spanjaard de geknipte renner om de Clásica al voor de derde keer te winnen.

Adam Yates kende een geweldige Ronde van Frankrijk. Hij liep zelfs nipt het podium mis, maar domineerde wel het jongerenklassement. De bijna 24-jarige Brit is de uittredende winnaar in San Sebastian. Vorig jaar won hij tot zijn eigen verbazing, niet wetende dat hij de leider was in de koers. Als hij goed hersteld is van de Tour is hij opnieuw een te duchten kandidaat.

Ook Dan Martin beleefde een prima Tour. Door het onorthodoxe exploot van Chris Froome in de afdaling naar Bagnères-de-Luchon zag de Ier een etappezege en de gele trui aan hem voorbijgaan. Uiteindelijk werd hij negende, op zes seconden van plek zeven. De klimmer van Etixx-Quick Step is verlekkerd op steile hellingen en zal dus tuk zijn op een klassieke zege in het Baskenland. In de Tour bewees hij meermaals dat zijn eindspurt zeker en vast een troef is.

Greg Van Avermaet zal de teleurstelling van vorig jaar zonder meer willen doorspoelen. Met het oog op de Spelen kan de Belg van BMC nog één keer testen of hij zichzelf een medaillekandidaat mag noemen. In zijn laatste maanden als coureur wil Joaquim Rodriguez nog eens alles uit de kast halen. Met een zevende plek in het eindklassement werd de Tour alvast een succes. De Catalaan stond al drie keer op het podium in de Clásica, maar won nog nooit. Diego Ulissi heeft geen Ronde van Frankrijk in de benen. In de Giro toonde de Italiaan dat hij bergop aardig zijn mannetje kan staan. Als hij er op de top van de Murgil Bidea vooraan nog bij is, zullen zijn medevluchters met de handen in het haar zitten gezien zijn straffe eindschot.

Ion Izagirre liet in de Tour zowaar Vincenzo Nibali achter in een afdaling en snelde zo naar een ritzege. Als hij zich niet moet wegcijferen voor Valverde kan Izagirre dat kunststukje mogelijk in eigen land ook herhalen. Simon Yates keerde terug uit schorsing met een overwinning in een Baskische eendagskoers. Zijn vizier staat al een hele tijd op deze klassieker gericht. Michael Albasini is niet vies van steile pentes. Na de Ronde van Romandië, waarin hij naar jaarlijkse gewoonte een rit won, is de Zwitser echter nauwelijks nog in de aandacht geweest. Een overwinning aan de kust van San Sebastian zou daar ongetwijfeld verandering in brengen. Met de broertjes Yates heeft Orica in ieder geval een sterk trio in huis. Voor Belgisch kampioen Philippe Gilbert is het al vijf jaar geleden dat hij mocht zegevieren in deze klassieker. Kan hij BMC nog een mooi afscheidscadeau bezorgen?

Michal Kwiatkowski is de vooruitgeschoven man bij Team Sky. Voor de Tour was de Pool niet genoeg in conditie. Beleeft hij eindelijk nog eens een superdag of zakt hij weer door het ijs? Andrey Amador leek in de Giro even te kunnen meespelen voor eindwinst, maar werd uiteindelijk pas achtste. Toch geeft dat aan dat de Costa Ricaan meer dan behoorlijk kan klimmen. Dalen kan hij zo nodig nog beter. Dat geldt ook voor Luis Leon Sanchez. Als knecht voor Aru sleurde hij bergop urenlang aan de kop van het peloton. Een goede training voor de winnaar van 2010 en 2012.

Bij Lotto-Soudal moeten Tim Wellens en Jelle Vanendert het waarmaken. In rotweer won Wellens de ingekorte Ronde van Polen. Hij zal wellicht moeten anticiperen, want op de steilste stukken kan hij de absolute toppers niet volgen. Jelle Vanendert was bergop een van de beteren in de Ronde van Wallonië. Twee jaar geleden werd hij zesde in de Clásica. In een sprint is de Belg zeker niet kansloos.

Naast al deze grote namen is er nog een hele waslijst aan kandidaat-winnaars die nog niet de revue gepasseerd zijn. Denk maar aan Stybar, Uran, Brambilla, Jungels, Zakarin en de terugkerende Contador. Wat mogen we daarnaast verwachten van ex-winnaars als Kreuziger en Gallopin? En hoe doen de Nederlandse ronderenners Mollema en Kruijswijk het in het klassieke werk?

De favorieten volgens Cycling Story:
***** Alejandro Valverde
**** Adam Yates, Daniel Martin
*** Greg Van Avermaet, Joaquim Rodriguez, Diego Ulissi
** Ion Izagirre, Simon Yates, Michael Albasini, Philippe Gilbert
* Michal Kwiatkowski, Andrey Amador, Luis Leon Sanchez, Tim Wellens, Jelle Vanendert