De Fransen hebben op dag 19 eindelijk de eerste ritzege beet. Romain Bardet (AG2R-La Mondiale) was de thuisrijder die voor eigen volk triomfeerde. De pocketklimmer viel tijdens de korte Alpenrit aan in de regen en werd op de afsluitende col naar Saint-Gervais Mont Blanc beloond met de verlossende overwinning. Voor de Nederlanders verliep de etappe over 146 kilometer dramatisch.

Tourbasis Christian Prudhomme vlagde het peloton op gang in Albertville, waar in 1992 de Olympische Winterspelen werden georganiseerd. Er reed direct een groep van twintig gemotiveerde renners weg. Laurens Ten Dam was namens Giant-Alpecin de enige landgenoot in de kopgroep. Astana liet de leiders niet te ver rijden. De formatie uit Kazachstan wilde alles uit de kast halen voor Fabio Aru. De ploeg zette zich met volle overtuiging op kop voor de Italiaanse kopman, die zevende stond in de stand. De maximale voorsprong van 4’42” werd snel teruggebracht, waarna de marge altijd onder controle bleef.

Op 60 kilometer van het einde ging het vervolgens vreselijk mis voor Tom Dumoulin (Team Giant-Alpecin). De tweevoudig ritwinnaar werd uit balans gebracht en kwam hard in aanraking met het asfalt. Het leidde tot een opgave. De Limburger vreesde voor zijn Olympische droom en stapte huilend in de ambulance. Dumoulin werd naar de finish gebracht, waar er foto’s van zijn pijnlijke linkerpols werden genomen. Daar werd een fractuur geconstateerd. Het was een gunstige breuk, waardoor de hoop op deelname in Rio de Janeiro nog niet is opgegeven. Nadere onderzoeken in het ziekenhuis zouden echter meer uitsluitsel moeten geven.

De Tour ging echter onverbiddelijk verder. Vooraan hadden na de zware Montée de Bisanne (HC) twee renners zich losgemaakt van de rest: Pierre Rolland (Cannondale-Drapac) en Rui Costa (Lampre-Merida). De Fransman Rolland schoof echter onderuit in de natgeregende afzink, waardoor Costa solo veertig kilometer voor de boeg had. De Portugees maakte echter geen grote kans op de overwinning, want de jagende groep der favorieten was hem al tot binnen de twee minuten genaderd.

Op weg naar de slotklim ontstond er wel een chaotische fase door de gevaarlijke afdaling. Richie Porte (BMC Racing Team) en Sebastien Reichenbach (FDJ) waren de eerste klassementsmannen die tegen de grond gingen. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) was helaas het volgende slachtoffer. De Nederlandse hoop voor een podiumplek zat achter Mikaël Chérel (AG2R-La Mondiale) perfect in tweede positie. Mollema nam wellicht toch te veel risico en gleed weg in een bocht.

Wat volgde was een pijnlijke lijdensweg voor de Groninger. Hij begon met twintig seconden achterstand op de concurrentie aan Le Bettex, maar blies zich op, toen hij probeerde om het gat in de steile eerste kilometers te dichten. De achterstand liep snel op richting de minuten. Mollema kwam compleet gedesillusioneerd over de finish. Hij zakte van de tweede naar de tiende plaats. Het werd zo een rampzalige dag voor het Nederlandse wielrennen.

Chris Froome (Team Sky) kwam ook niet geheel ongeschonden uit de strijd. Hij was na Mollema de volgende grote naam die ten val kwam. De geletruidrager had wat schaafwonden en kon zijn weg op de fiets van ploegmaat Geraint Thomas vervolgen. In tegenstelling tot Mollema wist hij wel terug te keren tot bij de sterkste klimmers. Froome had niet veel over op de beklimming, maar dankzij luxeknecht Wout Poels kon de Brit de schade beperken. Froome moet nog één zware bergetappe overleven en dan is zijn derde Tourzege een feit.

De mannen van AG2R-La Mondiale bleven wel overeind en trokken ten aanval. Chérel nam Romain Bardet op sleeptouw en zette zijn kopman fantastisch af aan de voet van de laatste col. Bardet overbrugde snel het gat naar Costa. De tweede bleven enige tijd samen, maar op enkele kilometers van het einde gooide Bardet zijn metgezel toch overboord. Bardet hield stand tot de top en liet de Fransen juichen. Hij steeg bovendien drie plaatsen en nam daarmee de plek van Mollema over. Hij staat nu voorlopig op het podium, net als de Colombiaan Nairo Quintana (Team Movistar).

Tour de France 2016 – Uitslag etappe 19: