Tour de France 2016 – Favorieten etappe 19 Tour de France 2016 – Favorieten etappe 19

De Tour moet in principe zijn climax nog bereiken, maar toch zijn de truien zo goed als verdeeld. Voor de dichte ereplaatsen is de strijd wel nog razend spannend. We mogen dan ook wat meer aanvalslust van de klassementsrenners verwachten dan tijdens de voorbije bergritten. Wat brengen de laatste dagen in de Alpen nog?

Parcours

In het departement Savoie verzorgt het stadje Albertville de start van de negentiende etappe. De Tour passeert hier wel vaker. 2012 was de vorige keer dat hier een rit van start ging. We beginnen meteen met een helling van 8,5 kilometer die weliswaar niet gecategoriseerd is. De sprinters die nog een ereplaats willen in het puntenklassement zullen ongetwijfeld op hun tanden bijten in de hoop de klim te overleven, want na amper 25 km is het al tijd voor de tussenspurt.

Vervolgens begint het peloton aan de Col de la Forclaz de Montmin (eerste categorie), een klim van bijna 7% over tien kilometer. Vanaf de top kunnen de renners 22 kilometer tot rust komen. Dan begint de minst lastige helling van de dag, de Col de la Forclaz de Queige (tweede categorie). Toch kan ook 5,6 kilometer aan 7,8% wel tellen.

Zeker als voorproefje van de Montée de Bisanne, een nieuwe kuitenbijter buiten categorie. 12,4 kilometer aan 8,2% nodigt uit tot aanvallen, maar het is dan nog erg ver tot de finish. Vijftig kilometer voor de aankomst al het hazenpad kiezen, gebeurt in het moderne wielrennen maar zelden in een bergrit van een grote ronde.

Het is wachten tot op tien kilometer van de streep voor de klimmers opnieuw aan zet zijn. Het dorpje Saint-Gervais Le Bettex op de flank van de Mont Blanc fungeert als aankomstplek. De slotklim is 9,8 kilometer lang en de weg loopt gemiddeld 8% op. De beginkilometer is met voorsprong de zwaarste: 12,9%. In de het midden vlakt de helling even wat af, maar in de laatste vier kilometer gaat het weer steil omhoog tussen 8 en 10%.

Voor deze laatste finish bergop opteerde de organisatie voor een helling van eerste categorie. Vorig jaar won Chris Froome hier al een keer in het Critérium du Dauphiné. Hij kent de berg dus op zijn duimpje. Wil hij zijn ravissante voorsprong in het klassement nog wat uitdiepen?

Favorieten

Ilnur Zakarin is na zijn machtsvertoon op de klim naar Finhaut-Emosson onze topfavoriet. We gaan er immers opnieuw vanuit dat een vluchter de ritzege cadeau krijgt van Team Sky. Voor Rafal Majka geldt er maar één motto: aanval is de beste verdediging (van de bolletjestrui). Als hij zich nog een keer in de kopgroep weet te wringen is de Pool (quasi) zeker van zijn bergtrui. Rui Costa houdt zich met die trui niet bezig, maar probeerde wel enkele keren voor ritsucces te gaan. Tot nu toe nog zonder verhoopt resultaat.

Pierre Rolland en Warren Barguil staan al op respectabele afstand in het klassement en kunnen dus rekenen op een vrijgeleide. Zodra ze in de kopgroep zitten, zijn beide Fransmannen op dit parcours te duchten kandidaten voor ritwinst. Vooral bij Barguil lijkt de derde Tourweek echter zijn tol te eisen. Kan van hen alsnog voor een Franse zege zorgen? Misschien zorgt Serge Pauwels wel voor een derde Belgische overwinning. Van Avermaet en De Gendt gaven eerder al het goede voorbeeld, maar Pauwels kon hen nog niet na-apen. Het zou onwaarschijnlijk zijn als de Belg van Dimension Data zich de komende dagen koest houdt.

De honger naar succes is bij Jarlinson Pantano ondanks een etappezege nog niet gestild. Kan de Colombiaan nog maar eens ten aanval trekken? De hoogst geklasseerde die voorop mag blijven van de Froome-brigade is wellicht Sébastien Reichenbach. De interim-kopman van FDJ staat al op bijna dertien minuten. Toch lijken enkele lager gerangschikte renners over betere klimmersbenen te beschikken. Domenico Pozzovivo bijvoorbeeld, al wilde het in de vorige bergrit niet echt lukken. Herpakt de kleine Italiaan zich op de flanken van de Mont Blanc?

Hoewel hij zesde werd in de klimtijdrit is herpakken ook het ordewoord van Thomas De Gendt. Terwijl Majka in de voorbije bergetappes lustig punten sprokkelde op de cols deed De Gendt niets terug. Als hij nog hoop heeft voor de bollen zal de wat eigenwijze De Gendt moeten demarreren. Dat zal Daniel Navarro ook willen doen. Vandaag reed hij in de tijdrit de derde traagste tijd van allemaal. De Spanjaard van Cofidis voert vermoedelijk iets in zijn schild.

Bij Astana staat de teller net als bij heel andere ploegen nog steeds op nul. Als er eentje een aanval kan afronden is het Vincenzo Nibali wel, maar mag hij überhaupt wel aanvallen nu, in de verte weliswaar, het podium weer in zicht is voor kopman Fabio Aru? In de klimtijdrit was Aru overigens verrassend sterk. Als de favorieten zelf de zege gaan, kan hij misschien voor een eerste Italiaans succes zorgen. Dan zal hij wel voorbij Chris Froome en Richie Porte moeten.

De favorieten volgens Cycling Story:

***** Ilnur Zakarin

**** Rafal Majka, Rui Costa

*** Pierre Rolland, Warren Barguil, Serge Pauwels

** Jarlinson Pantano, Sébastien Reichenbach, Domenico Pozzovivo, Thomas De Gendt

* Daniel Navarro, Vincenzo Nibali, Chris Froome, Fabio Aru, Richie Porte