Ilnur Zakarin (Katusha) heeft zijn Tour in één klap tot een succes gemaakt. De Rus was op Zwitserse bodem de sterkste klimmer onder de vluchters. Hij ontdeed zich op de Finhaut-Emossond van Jarlinson Pantano (IAM Cycling) en bergkoning Rafal Majka (Tinkoff), waarna hij solo naar de top reed. Stef Clement (IAM Cycling) was andermaal mee in de aanval en werd keurig achtste in deze zware zeventiende etappe, die ondanks vier cols werd afgelegd tegen een indrukwekkend gemiddelde van 40 kilometer per uur.

Zakarin en tien medevluchters reden pas na 70 kilometer weg uit het peloton. Na één uur koers stond de teller al op 51,8 kilometer en geraakte toen nog niemand weg door het hoge tempo. Greg Van Avermaet (BMC Racing Team), Alexey Lutsenko (Astana) en Thomas Voeckler (Direct Energie) wisten na een achtervolging van ruim 50 kilometer nog de aansluiting te maken. De 14 leiders kregen meer dan tien minuten voorsprong van het peloton, waardoor de sterkste klimmers in de kopgroep al sterk aan de ritzege mochten gaan denken.

Pantano, de winnaar van de vijftiende etappe, rook weer zijn kans. De Colombiaan zocht in de korte afdaling van de voorlaatste klim de aanval. Hij kreeg de Pool Majka mee in zijn wiel. De twee kenden elkaar nog uit de vijftiende etappe, want het duo sprintte toen in Culoz om de zege. Een nieuwe tweestrijd leek in de maak, maar Zakarin sprong er aan de voet van de slotklim met veel overtuiging naartoe. Zakarin bleek bij aanvang van het steile gedeelte ook duidelijk over de sterkste klimmersbenen te beschikken. Eerst moet Majka lossen en na een nieuwe demarrage ging het ook te snel voor Pantano. De zege van Zakarin kwam vervolgens in de resterende zes kilometer nimmer meer in gevaar.

De Finhaut-Emossond (10,4 à 8,4%) moest ook onder de favorieten voor het nodige spektakel zorgen. Astana toonde even de spierballen, maar de mannen van Sky namen toch weer het commando over. Alejandro Valverde (Team Movistar) en Daniel Martin (Etixx-Quick Step) werden na hun demarrages snel teruggefloten door meesterknecht Wout Poels. Onze landgenoot moest wel passen na een versnelling van Richie Porte (BMC Racing Team). Geletruidrager Chris Froome (Team Sky) moest nu zelf aan de bak. De Brit dichtte toch redelijk gemakkelijk het gat naar de Australiër.

Dat kon niet gezegd worden van Bauke Mollema (Trek-Segafredo). De nummer twee uit het klassement moest er achteraan op twee kilometer van de finish af. Mollema wist de schade uiteindelijk tot nog te beperken. De Groninger verloor 40 tellen op Froome, die samen met Porte vooruit bleef. Mollema behield wel zijn plek in de stand, maar in de zware slotdagen wacht een zwaar gevecht om de podiumplaatsen. Froome lijkt immers heel hard op weg naar zijn derde Tourzege.

Tour de France 2016 – Uitslag etappe 17: