Tour de France 2016 – Favorieten etappe 17 Tour de France 2016 – Favorieten etappe 17

Tijdens de rustdag konden de klassementsrenners hun benen opladen om nog enkele dagen volgas te gaan in de Alpen.
De rit naar Finhaut-Emosson is meteen zware kost. Kan er in de slotweek nog iemand de Tour op z’n kop zetten of laten Mollema en co zich naar de pijnbank leiden door Team Sky?

Parcours

De negende etappe speelde zich integraal af over de landsgrens en ook de zestiende rit wordt volledig in een ander land gereden. Dit keer is Zwitserland aan de beurt, als scheert de finish wel de Franse grens.

Startplaats Bern is de bondsstad van Zwitserland. Dat komt eigenlijk overeen met een hoofdstad, hoewel het land er officieel geen heeft. Onderweg moeten vier cols bedwongen, twee van derde categorie, één van eerste en één buiten categorie. Met de aankomst op de moordende klim naar de stuwdam van het Lac d’Emosson, misschien wel de lastigste van allemaal in deze Tour, ligt het zwaartepunt van de 184 km lange etappe in het slot.

Na de start loopt het zestig kilometer voornamelijk vals plat omhoog. Dan duikt de Côte de Saanenmöser op. 6,6 kilometer aan 4,8% is best doenbaar, maar zal in de eindafrekening allicht toch in de kleren kruipen. Dat kan ook gezegd worden van de volgende helling, de Col des Mosses. Deze helling verschilt nauwelijks van de vorige. Na de top mogen de renners even op adem komen in een afdaling van achttien kilometer richting Aigle, waar het hoofdkwartier van de UCI gevestigd is.

Op de volgende klim is het dan nog wel even wachten, want eerst volgt er nog een vlak tussenstuk van 27 km. Aan het eind van de vlakke wegen volgt de tussensprint. Sprinters die op een van de hellingen van derde categorie de rol moesten lossen, hebben dus nog wel wat tijd om weer aansluiting te vinden in het peloton en zich te mengen in de strijd om de bonuspunten.

De Col de la Forclaz is het volgende obstakel dat opduikt. De 13 km lange col van eerste categorie loopt erg gelijkmatig omhoog en zakt nergens onder 7%. Gemiddeld bedraagt het stijgingspercentage net geen 8%. Voor klassementsrenners die wat tijd willen goed maken of de debatten tussen de favorieten al vroeg willen openen, krijgen op deze helling een prima gelegenheid om een demarrage te plaatsen. De top ligt op 18 km van de meet.

Als de Col de Forclaz al pijn deed, dan is de klim naar Finhaut-Emosson helemaal een verschrikking. De elf kilometer aan 8,4% worden dan ook niet voor niets bestempeld als een col buiten categorie. Vooral de laatste acht kilometer zijn schrikwekkend. Dit zijn de stijgingspercentages van kilometer acht tot één van het einde: 9,1%, 9,2%, 9,6%, 8,7% en 9,2% en 10%.

En als dat nog niet zwaar genoeg is, doet de slotkilometer er nog een schepje bovenop: 12,3%. De finish aan de stuwdam van het Meer van Emosson, dat op de Franse grens ligt, is nieuw in de Ronde van Frankrijk, maar is niet vreemd voor ASO. In 2014 pakte Lieuwe Westra er immers de koninginnenrit van het Critérium du Dauphiné.

Favorieten

Tijd voor een nieuwe bergrit, dus zal Team Sky de koers weer in handen nemen. Vermoedelijk zal het impressionante bergtreintje de ritzege wederom aan een vluchter gunnen. We denken dan in de eerste plaats aan bolletjestrui Rafal Majka. Met aankomst op een col buiten categorie kan hij maar liefst 50 bergpunten verdienen en zou de bolletjestrui zo goed als binnen zijn. Na drie topdrieplaatsen wil de Pool eindelijk eens op het hoogste schavotje staan.

Rui Costa denkt niet aan de trui met rode bollen. Hij hoopt enkel op een etappezege. Zijn tweede plek na Dumoulin op de Arcalis zindert nog na, maar de aanvalslustige Portugees van Lampre zal het in de slotweek ongetwijfeld nog eens proberen. Ilnur Zakarin wil in de schaduw van Joaquim Rodriguez eveneens voor eigen succes gaan. In de rit gewonnen door Pantano leek hij goed op weg, maar een verloren contactlens gooide roet in het eten.

Bij Dimension Data is de honger naar overwinningen nog niet gestild. Voor Stephen Cummings was het al raak, voor Serge Pauwels net niet. De twee krijgen in de Alpen opnieuw een vrijgeleide om een ontsnapping tot een goed einde te brengen. Daniel Navarro zit in hetzelfde schuitje als Pauwels. In bergritten zit hij keer op keer in de kopgroep, maar telkens is er wel eentje beter. Wordt de klim naar Finhaut-Emosson de berg van Dani Navarro?

Aanvallers die wel al een rit beet hebben zijn Tom Dumoulin en Thomas De Gendt. Vooral de Belg van Lotto-Soudal zal vandaag moeten aanvallen, want hij beoogt de bergtrui. De rit naar de Ventoux die hij won bevatte maar één col aan het eind. Nu ligt er onderweg wat meer klimwerk op het parcours. Hoe zal De Gendt dat verteren?

De Zwitser Sébastian Reichenbach rijdt de hele dag in eigen land. Hij zal zich dus willen tonen aan het thuispubliek. De nummer veertien in het klassement staat nog geen vier minuten verwijderd van de top tien. Als Team Sky de klimmer van FDJ en zijn medekompanen wat voorgift schenkt, zou Reichenbach zich zomaar in de top tien kunnen wringen. Iemand die zeker voorop mag blijven is Warren Barguil. Hij staat al op meer dan 19 minuten van Froome. Enkel een ritoverwinning zou voor de Fransman nog voor een geslaagde Tour kunnen zorgen.

Jarlinson Pantano zal ook in de slotweek nog eens willen uitpakken, al is een aankomst bergop minder geschikt voor de Colombiaan dan een finish na bijvoorbeeld een lange afdaling. De 23-jarige Emanuel Buchmann heeft zich nog niet veel laten zien tijdens de Tour. Kan hij daar in de zeventiende etappe verandering in brengen? Ook gepattenteerde klimmers als Vincenzo Nibali en Domenico Pozzovivo zijn nog op zoek naar ritsucces. Het valt alleen af te wachten of ze een vrijgeleide krijgen van hun kopmannen Aru en Bardet. Als Team Sky zijn suprematie bergop toch een keer wil veruiterlijken met een zege is Chris Froome de uitgesproken favoriet onder de klassementsrenners.

De favorieten volgens Cycling Story:

***** Rafal Majka

**** Rui Costa, Ilnur Zakarin

*** Serge Pauwels, Daniel Navarro, Stephen Cummings

** Tom Dumoulin, Thomas De Gendt, Sebastien Reichenbach, Warren Barguil

* Jarlinson Pantano, Emanuel Buchmann, Vincenzo Nibali, Domenico Pozzovivo, Chris Froome