Peter Sagan (Tinkoff) heeft zijn hattrick in de Tour compleet gemaakt. De Slowaakse wereldkampioen kaapte met een ultieme jump de overwinning voor de neus van de Noor Alexander Kristoff (Katusha) weg. Sondre Holst Enger, een landgenoot van Kristoff, vervolledigde het podium in de Zwisterse hoofdstad Bern.

Tony Martin en Julian Alaphilippe waren de absolute smaakmakers van de dag. Het duo van Etixx-Quick Step maakte van de etappe een opmerkelijke koppeltijdrit. Vier renners gingen in het rappe eerste koersuur (49,5 kilometer) nog wel in het tegenaanval, maar de twee ploegmaats besloten om niet te wachten. Zij denderden door. De achtervolgers kwamen er dan ook niet meer bij. Met Tony Martin als grote motor bleven de twee leiders een indrukwekkend gemiddelde van 47 kilometer per uur halen. Het peloton moest volle bak rijden om het gat van zes minuten te overbruggen. Martin werd uiteindelijk op 22 kilometer van de finish, na een vlucht van 175 kilometer, als laatste gegrepen. De Duitser en de Fransman kregen wel samen de prijs van de strijdlust.

Wat volgde was een chaotische slotfase. Rui Costa (Lampre-Merida) was de volgende die het peloton probeerde te verschalken, maar de Portugees werd met nog 4,5 kilometer te gaan gegrepen. Het peloton werd door alle verkeersobstakels op een lint getrokken in de aanloop naar het kasseiklimmetje.

Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo) viel aan op de zogenaamde Nydegasse. Hij sloeg een klein gaatje, waarna het wegdek voor het ingaan van de slotkilometer nog eens 600 meter tegen zes procent omhoog liep. De Belg geraakte echter niet weg met Ramunas Navardauskas (Cannondale-Drapac). Daarvoor lag de snelheid in het uitgedunde peloton te hoog. Een sprint was onvermijdelijk.

Kristoff dacht daarin als eerste de finishlijn te zijn gepasseerd, want hij balde direct zijn vuist. Sagan bleek na de bestudering van de finishfoto echter te hebben gewonnen. Hij gooide zijn wiel dankzij een geniale jump net eerder over de meet. De publiekslieveling mocht zodoende al voor de derde keer de kussen van de rondemissen ontvangen.

Tour de France 2016 – Uitslag etappe 16: