Jarlinson Pantano is de trotse winnaar van de vijftiende etappe geworden. De Colombiaan van IAM Cycling was na een moordende rit over zes cols zijn Poolse metgezel Rafal Majka (Tinkoff) de baas in een sprint-à-deux. Het was de eerste etappezege ooit in de Tour voor zowel hem persoonlijk als voor zijn ploeg. Tom-Jelte Slagter maakte de top-10 compleet en was de beste Nederlander van de dag.

De niet-klimmers keken met veel angst vooruit naar deze loodzware rit. Er moesten namelijk tien beklimmingen (vier waren er zelfs niet gecategoriseerd) bedwongen worden over een afstand van slechts 160 kilometer. Veel renners vreesden dan ook de tijdslimiet. Uiteindelijk kwam er niemand buiten tijd binnen, maar in het begin zag het er voor sommigen slecht uit. Het was immers direct een waar slagveld in de eerste hellende kilometers en ook op de Col du Berthiand (1e cat.) werd er volle bak omhoog gereden. Gelukkig voor de gelosten zakte het tempo in het peloton, toen een groep van dertig renners definitief was weggereden.

Met tweevoudig ritwinnaar Tom Dumoulin (Team Giant-Alpecin), Stef Clement (IAM Cycling), Dylan van Baarle en Tom-Jelte Slagter (beide Cannondale-Drapac) was ons land goed vertegenwoordigd vooraan. Van Baarle luidde de finale in met een aanval op zeventig kilometer van de meet. Dumoulin ging in de tegenaanval, waarna hij erop en erover ging. Dumoulin kwam met voorsprong boven op de Côte d’Hotonnes, een venijnig klimmetje dat niet meetelde voor het bergklassement. In de afdaling kreeg hij vervolgens het gezelschap van Vincenzo Nibali (Astana), Domenico Pozzovivo (AG2R-La Mondiale) en latere triomfator Pantano.

Op de Grand Colombier (HC), de absolute scherprechter van de dag, kwam alles toch weer samen. De kopgroep spatte op de col echter vrij vol uiteen. Dumoulin moest net als Nibali passen. Onze landgenoot zei na afloop dat hij geen goede benen had en dat hij demarreerde om te anticiperen. Dat plannetje mislukte, waarna hij besloot om niet in het rood te gaan voor een ereplaats. Rafal Majka kwam samen met Katusha-renner Ilnur Zakarin als eerste boven. Pantano reed net als Julian Alaphillippe (Etixx-Quick Step) een geweldige afdaling, waardoor zij samen tot bij het leidersduo kwamen. De Franse lefgozer Alaphilippe nam in de technische afzink gelijk afstand van de drie medevluchters, maar stond even later met materiaalpech langs de kant. De pechvogel zou nimmer meer kans maken op de winst.

Zakarin is geen sterke daler en dat koste de Rus eveneens een plaats in de Tête de la course. Majka en Pantano arriveerden zo samen aan de voet van de Lacets du Grand Colombier (1e cat.). De Grand Colombier werd nu van de andere kant beklommen. Majka was opnieuw de sterkste klimmer op de steile flanken (8,4 km à 7,6%) van de laatste col. Pantano moest een gaatje laten, maar hield Majka altijd in het vizier. Dat loonde zich, want dankzij zijn uitstekende daalkwaliteiten dook hij weer naar het wiel van Majka. De twee bleven voorop, waardoor er in Culoz om de eerste plaats gesprint moest worden. De explosieve Pantano was duidelijk sneller en de 27-jarige coureur boekte zo het mooiste succes uit zijn loopbaan.

Team Sky had volledig de controle in de groep der favorieten en geletruidrager Chris Froome kwam zo goed door deze zware dag heen. De Brit had dat vooral te danken aan zijn ploegmaat Wout Poels. De Limburger maakte uitvalspogingen van Fabio Aru (Astana), Alejandro Valverde (Team Movistar) en Romain Bardet (AG2R-La Mondiale) met veel overtuiging onschadelijk. De top van het klassement bleef zo ongewijzigd. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) staat zodoende nog altijd op een prachtige tweede plaats.

Tour de France 2016 – Uitslag etappe 15: