Tour de France 2016 – Favorieten etappe 15
AchtergrondenTour de France Laatst bijgewerkt 21 juli 2016 23:20 Redactie
De Mont Ventoux was het voorproefje vooraleer we echt de Jura en de Alpen induiken. Het klassement is intussen grondig door elkaar geschud. In de vijftiende rit zal er allicht niet zo veel wijzigen bovenaan in de stand, maar dat wil nog niet zeggen dat we geen spektakel te zien zullen krijgen.
Parcours
Met zes cols in 160 km belooft het een explosieve etappe te worden. Niet-klimmers met zware benen mogen zich opmaken voor een gevecht tegen de tijdslimiet. De start ligt in Bourg-en-Bresse, tussen Lyon en Genève. Het zesluik in het Juragebergte dat dan volgt, begint met een helling van eerste categorie, de Col du Berthiand. Al na 23 kilometer ligt de top van deze vrij steile (8,1%) klim van zes kilometer.
De helling in Peyriat die net achter de Berthiand ligt, heeft geen categorie meegekregen van ASO, al had dat zeker niet misstaan. Na amper 41 kilometer is het tijd voor de Col du Sappel (tweede categorie). Als opwarmertje voor de grotere cols doet deze helling prima dienst met bijna negen kilometer aan 5,6%. De Col de Pisseloup die dan volgt, lijkt een miniatuurversie te zijn van de Sappel. 0,2% steiler, maar ‘slechts’ vijf kilometer lang. Daarom staat de Pisseloup ook een categorie lager gerangschikt.
Acht kilometer na de klim is er de onvermijdelijke tussenspurt. Meteen ook het signaal dat de Col de la Rochette begint. De klim van derde categorie is haast een kopie van de Col de Pisseloup. Net als Peyrat heeft ook het dorpje Hotonnes een colletje dat gerust bergpunten had mogen opleveren, maar de organisatie besliste dus om die niet uit te delen.
Na exact honderd kilometer duikt de enige berg buiten categorie op, de Grand Colombier. In 13 kilometer aan 6,8% kunnen klassementsrenners van de tweede rij misschien al wat voorgift trachten te nemen. Om de absolute toppers hun duivels te zien ontbinden is het allicht nog wat ver van de finish. De top van de Colombier ligt immers al op 47 kilometer van de meet in Culoz.
Na een afdaling van om en bij de twintig kilometer volgt het eerste vlakke stukje van de dag. Lang kunnen de renners hier niet op adem komen want in de schaduw van de col buiten categorie doemt de Lacets du Grand Colombier op. Op deze klim van eerste categorie zullen de gele trui en zijn naaste belagers pas echt alle troeven op tafel gooien. De 8,4 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,6% zullen ongetwijfeld hun sporen nalaten. Eén kilometer stijgt zelfs meer dan tien procent. Vanop het dak van deze helling is het nog steeds veertien kilometer.
Eens beneden moet een eventuele solist het nog negen kilometer uitzingen tot in Culoz dat voor het eerst de Tour ontvangt. Zo geaccidenteerd als zowat het hele parcours is, zo vlak zijn de laatste kilometers. Met een fenomenale afdaling en wat vertwijfeling in de achtervolging is een solist zeker niet kansloos, maar een sprint met een select groepje lijkt op papier toch iets waarschijnlijker.
Favorieten
Alejandro Valverde mag dan wel de superknecht zijn van Nairo Quintana, maar de Spanjaard moet niet veel onderdoen voor zijn kopman. Als de favorieten voor de eindzege morgen onder elkaar uitmaken wie de rit wint, is Valverde favoriet nummer één. In het selecte gezelschap van topklimmers is zijn verschroeiende sprint ongeëvenaard.
Als er één klassementsrenner is die hem kan verslaan, dan moet het Adam Yates wel zijn. Het supertalent van Orica-BikeExchange houdt verrassend stand in de top drie van de algemene rangschikking. Als de leider in het jongerenklassement ook aan het einde van de tweede Tourweek kan aanklampen bij de toppers zal hij dicht bij de ritzege komen.
Ook Bauke Mollema kan na een lastige koers een aardig sprintje trekken. De nummer twee in het klassement verkeert in bloedvorm. Het podium in Parijs halen zou fenomenaal zijn, maar het zou uiteraard nog mooier zijn als dat met een ritzege kan. De Nederlander zal dan toch van Valverde verlost moeten raken, want om die topper te kloppen in een spurt schiet hij wellicht wat tekort. Al heeft de kopman van Trek-Segafredo wel vaker verrast tijdens deze Tour.
Chris Froome lijkt ondanks de zware ritten die nog moeten komen enkel de Tour nog te moeten uitrijden om hem al voor een derde keer te winnen. Een etappezege in 2016 staat al op zijn palmares dus of hij echt tot het uiterste zal gaan voor een tweede winst valt te betwijfelen. Daniel Martin kende op de Mont Ventoux een lichte offday. De Ier houdt meer van verschillende cols in één rit zoals in deze etappe. Als hij er na de laatste helling vooraan nog bij is, kan hij zijn sterk eindschot uitspelen om de ritzege weg te kapen. Dat geldt ook voor Joaquim Rodriguez. Door een zwakke tijdrit is de Spanjaard in zijn laatste Tour voorlopig uit de top tien getuimeld. In de bergen doet hij het op z’n 37ste daarentegen meer dan behoorlijk, dus de opeenvolging van hellingen mag geen probleem zijn.
Sergio Henao is ook een puncher die met de meet in zicht nog een extra versnelling in de benen heeft. Het is echter wel de vraag of Team Sky zin heeft in een ritoverwinning. Bovendien moet de Colombiaan hopen dat hij zich aan de finish nog niet heeft moeten leegrijden voor zijn gele leider. Romain Bardet zal solo moeten gaan als hij met de overwinning wil gaan lopen. Dat geldt ook voor Roman Kreuziger en Fabio Aru. Met een solozege in respectievelijk de Amstel Gold Race (in 2013) en het Critérium du Dauphiné bewezen die twee dat ze een kleine voorgift tot aan de streep kunnen volhouden.
Het zou niet onlogisch zijn als de renners in de vroege ontsnapping alweer voor de ritzege mag strijden. We denken dan in de eerste plaats aan mannen die reeds een rit gewonnen hebben zoals Thomas De Gendt en Tom Dumoulin. Rafal Majka was er al eens dichtbij en wil graag de bolletjestrui afsnoepen van De Gendt. Serge Pauwels deed eveneens al enkele verwoede pogingen om als eerste de aankomstlijn te overschrijden. Op de Ventoux lukte het net niet, maar wie weet wint de aanhouder dit keer wel. Dani Navarro is nog zo’n aanvaller die telkens naast de hoofdprijs grijpt. De kopman van Cofidis zal het hoofd echter niet laten hangen.
De favorieten volgens Cycling Story:
***** Alejandro Valverde
**** Bauke Mollema, Adam Yates
*** Chris Froome, Daniel Martin, Joaquim Rodriguez
** Sergio Henao, Fabio Aru, Romain Bardet, Roman Kreuziger
* Tom Dumoulin, Thomas De Gendt, Rafal Majka, Serge Pauwels, Daniel Navarro
Nu populair
- Documentaire: Holland Sport Special over Dimitri de Fauw geplaatst op 22 december 2012
- WK wielrennen 2013 – Vooruitblik en livestreams geplaatst op 20 september 2013
- Amstel Gold Race 2001 – Erik Dekker, de laatste Nederlandse winnaar (video) geplaatst op 12 april 2011
- WK Wielrennen 2010 – Uitslag wegrit beloften geplaatst op 1 oktober 2010
- Tour de France 2013 – Selectie Blanco Pro Cycling Team geplaatst op 18 juni 2013