De Belgen hebben een onvergetelijke rit naar de Mont Ventoux gedomineerd. Thomas De Gendt (Lotto Soudal) won op de mythische col door bij Chalet Reynard zijn landgenoot Serge Pauwels (Team Dimension Data) en de Spanjaard Daniel Navarro (Cofidis) te verslaan in de spurt. Het werd dus een groot Belgisch succes op de Franse nationale feestdag. Deze etappe zal echter voor altijd herinnerd worden vanwege de meest bizarre slotfase ooit. Leider Chris Froome (Team Sky) moest rennend de Ventoux op, nadat hij samen met Richie Porte (BMC Racing Team) en Bauke Mollema (Trek-Segafredo) op een motor knalde.

Dertien vluchters, met daarbij onze landgenoten Stef Clement (IAM Cycling) en Bert-Jan Lindeman (LottoNL-Jumbo) kregen een grootste voorsprong van liefst 18 minuten. De marge slonk echter snel toen Etixx-Quick Step het peloton in stukken brak. Diverse teams hadden zich laten verrassen door de wind en moesten in de achtervolging. Warren Barguil (Team Giant-Alpecin) en Thibaut Pinot (FDJ) waren de belangrijkste afwezigen in het voorste peloton. Zij konden na de tweede klim van de dag, een colletje van de derde categorie, toch nog terugkeren. Dit was mede mogelijk doordat het peloton het tempo liet zakken na een valpartij met enkele Sky-renners.

De koplopers kwamen uiteindelijk met een marge van acht minuten bij de voet van de Mont Ventoux aan. Als snel werd duidelijk dat De Gendt, Pauwels en Navarro de beste klimmers waren. Navarro en De Gendt moesten de rol wel eens lossen, maar het trio kwam keer op keer terug bijeen. De drie trokken samen naar de streep bij Chalet Reynard, waar De Gendt duidelijk over het sterkste eindschot beschikte. Stef Clement werd uiteindelijk de beste Nederlander op de vierde plaats.

De finish lag niet op de top, omdat het vanwege de hevige windstoten te gevaarlijk was om de etappe daar te laten eindigen. Er was dus zes kilometer minder af te leggen op de loodzware col, maar dit had geen effect op het spektakel. Integendeel. De strijd tussen de favorieten werd ingeluid door Nairo Quintana (Movistar). De Colombiaanse pocketklimmer kwam echter niet weg. Dat kwam allemaal door een ijzersterke Wout Poels (Team Sky), die Quintana twee keer terug ging halen.

Vervolgens was het de beurt aan Chris Froome zelf om het commando over te nemen. Richie Porte (BMC Racing Team) volgde in zijn wiel, evenals Quintana. Froome ging echter op 3,5 kilometer van het einde nog eens op de trappers staan en die versnelling was Quintana te machtig. Hij moest simpelweg passen. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) had andermaal superbenen. Onze landgenoot besloot weg te springen uit het achtervolgend groepje en reed in één ruk naar het duo Froome/Porte toe. Mollema maakte veel indruk met deze actie.

Het trio werkte goed samen, waardoor ze een mooi gat sloegen naar de concurrenten. Niet veel later stond de Tour volledig op zijn kop. Froome liep van het ene van het andere moment zonder fiets de Ventoux op. De geletruidrager bleek samen met zijn twee metgezellen in de slotkilometers ten val te zijn gekomen. Een struikelende fan had een motor tot stilstand gebracht. Porte knalde als eerste achterop de motor, waarna Froome en Mollema in zijn val werden meegesleurd. Mollema kon zijn weg snel vervolgen, terwijl Froome een nieuwe fiets nodig had. In afwachting daarvan besloot de Brit te voet verder te gaan. Het leverde zeer bizarre beelden op.

Mollema kwam van de favorieten als eerste over de streep. Vervolgens was het nog even wachten op Froome, die alle andere klassementsmannen voorbij had zien schieten. Tourorganisator ASO kwam na afloop echter in actie. De jury gaf Froome dezelfde tijd als Mollema, waardoor de titelverdediger zijn gele trui mocht behouden. Mollema steeg naar de vierde plaats in het algemeen klassement. Hij sprong over de teruggezakte Daniel Martin (Etixx-Quick Step).

Tour de France 2016 – Uitslag etappe 12: