Tour de France 2016 – Favorieten etappe 13 (individuele tijdrit)
AchtergrondenTour de France Laatst bijgewerkt 21 juli 2016 23:20 Redactie
Na het spektakel op de (halve) Ventoux gaan de renners het gevecht aan met de klok. Zorgt Tom Dumoulin voor zijn tweede ritzege of is het eindelijk nog eens prijs voor Tony Martin? Wie weet gaat er wel een klassementsman met de ritzege lopen. Na hun motorincident zullen Froome, Porte en Mollema in ieder geval erg geprikkeld zijn.
De volledige startlijst met starttijden voor de tijdrit van vandaag vindt u hier.
Parcours
Stuurmanskunsten, power bergop en een grote motor op het vlakke, drie dingen die de winnaar van de eerste tijdrit in de Tour van 2016 zal hebben. De renners beginnen en eindigen bergop en moeten daartussen heel wat linke bochten overwinningen.
Het startpodium staat in Bourg-Saint-Andéol in de Ardèche. Vlak na de start moeten de tijdrijders en klassementsmannen de gashendel opendraaien op de helling die naar de startplaats vernoemd is, de Côte Bourg-Saint-Andéol. Tijdens de klim van zeven kilometer aan gemiddeld 4,9% is het een hele kunst om op de limiet te rijden zonder de motor al helemaal op te blazen. Op de top wordt de chronometer een eerste keer ingedrukt.
In de zestien kilometers die dan volgen kunnen de echte tijdritspecialisten zich uitleven. Nauwelijks bochten, mooie rechte wegen en zo goed als geen hoogteverschillen. Na 17,5 kilometer volgt het tweede tussenpunt. Met nog twintig kilometer op de teller is er dan wel nog veel mogelijk.
In de afdaling van 2,5 kilometer is het opletten voor valpartijen in enkele linke bochten. Daarna volgen opnieuw tien vlakke kilometers. Het tweede gedeelte van het parcours vergt wat techniciteit om de bochten, die de angel uit tempo halen, vlotjes door te komen.
Op tien km van de verlossende meet wordt de derde en laatste tussentijd gemeten. Zevenduizend meter verder begint de slothelling. Het kan nauwelijks meer pijn doen aan de kuiten dan een veeleisende tijdrit te beëindigen met een helling.
Na 3,3 kilometer (gemiddeld 4,9%) klimmen ligt de finish aan La Caverne du Pont-d’Arc, een replica van de 30.000 jaar oude Grotte Chauvet die historische muurschilderingen bevat. La Caverne du Pont-d’Arc is in tegenstelling tot de originele grot wel open voor publiek. Zal een klassementsrenner de 37 kilometer tot de grot het snelst afleggen, of kan toch een pure specialist met ritzege pronken?
Favorieten
Tom Dumoulin heeft al een ritje op zak, maar nu pas komt de etappe waar hij vooraf op wachtte: de individuele tijdrit. Het geaccidenteerde parcours is op zijn lijf geschreven. Bij zij zijn ritoverwinning hield hij trouwens sterke klimmers als Majka en Rui Costa op afstand, dus van de hellingen in de tijdrit hoeft hij geen schrik te hebben.
Ook Tony Martin hoopt op zijn moment de gloire. De Duitser had allicht op een wat vlakker parcours gehoopt en lijkt in tijdritten iets minder sterk voor de dag te komen dan de voorbije jaren. Alleen in het Duits kampioenschap tijdrijden was hij dit seizoen de sterkste. Kan de renner van Etixx-Quick Step zich weer profileren als beste tijdrijder ter wereld?
Chris Froome heeft ondanks de bizarre finale op de flanken van de Mont Ventoux zijn derde Tourzege binnen handbereik. Een botsing met een motor, waarna hij al lopend de kale berg beklom, leek daar nochtans anders over te beslissen. Kan hij de frustratie die het incident veroorzaakte omkeren in hoge wattages met een tijdritzege tot gevolg?
Richie Porte was eveneens betrokken bij dat incident. Hij kwam hard in contact met de motor. Als hij er geen fysieke klachten aan overhoudt, blijft hij hoe dan ook een te duchten kadidaat voor ritwinst. Als Fabian Cancellara in zijn laatste Tour nog één keer wil schitteren, zal het tegen de klok moeten gebeuren. Maar kan hij op het allerhoogste niveau de nieuwe lichting tijdrijders nog steeds de baas blijven? Dat Rohan Dennis een Tourtijdrit kan winnen, bewees hij vorig jaar al. Toen was het parours in Utrecht wel biljartvlak. Normaal gezien kan de Australiër ook bergop vrij aardig uit de voeten, maar dat is in deze Tour nog niet gebleken.
Spaans tijdrikampioen Ion Izagirre won dit jaar onder meer de tijdrit in de Ronde van Zwitserland. De omloop in Frankrijk is zelden echt vlak en dat is ideaal voor de renner van Movistar. Bauke Mollema houdt ook van een afwisselend parcours. Bergop was hij zowaar de evenknie van Chris Froome. Kan de Nederlander de gele trui ook in de tijdrit evenaren? Tejay van Garderen rijdt een kleurloze ronde. De Amerikaan van BMC hoopt het tegen de klok beter te doen dan in de bergen. Wereldkampioen tijdrijden Vasil Kiryienka mag zich voor één keer ontdoen van het juk van Chris Froome en op zoek gaan naar de ritzege.
Namen waar we nog rekening mee moeten houden zijn Wilco Keldermann, Macej Bodnar, Luke Durbridge, Jérôme Coppel en Frans tijdritkampioen Thibaut Pinot. Na het (tijdelijke?) verlies van zijn bolletjestrui zal de Fransman geprikkeld zijn om het beste van zichzelf te geven. Op een parcours als dit moet Pinot zich in principe in de top tien kunnen nestelen, maar dat de conditie niet optimaal is, is al eerder gebleken tijdens deze Tour.
De favorieten volgens Cycling Story:
***** Tom Dumoulin
**** Tony Martin, Chris Froome
*** Richie Porte, Fabian Cancellara, Rohan Dennis
** Ion Izagirre, Bauke Mollema, Tejay van Garderen, Vasil Kiryienka
* Wilco Keldermann, Macej Bodnar, Luke Durbridge, Thibaut Pinot, Jérôme Coppel