Tour de France – De truien en het rode rugnummer Tour de France – De truien en het rode rugnummer

Het omvangrijke peloton is een mengelmoes van kleuren. De sponsors van de ploegen willen goed zichtbaar zijn op de shirts van de renners en die shirts moeten eigenlijk ook weer zodanig opvallen dat supporters de kleuren gaan associëren met de naam van de sponsor. Daarnaast geldt natuurlijk: hoe mooier het shirt, hoe liever de recreatieve wielrenner dat mooie shirt wil hebben en daar geld voor wil betalen om zich toch ook een beetje Froome, Sagan, Dumoulin of Cavendish te voelen. In die vrolijke kleurenbrei zijn al jarenlang vier vaste shirts te onderscheiden: de gele trui, de groene trui, de bolletjestrui en de witte trui. Wat zijn dat eigenlijk voor shirts? En waar staan ze voor? Een korte les Tour de France-truien.

Truien Tour de France

De gele trui, de maillot jaune. Volgens de algemene opvatting de belangrijkste trui in de Tour de France. De drager van de gele trui is op dat moment leider in het algemeen klassement en vanzelfsprekend is het voor iedere renner een droom om die gele trui aan te hebben op het podium na de laatste etappe van de Tour de France. De gele trui is geel, omdat de Franse sportkrant l’Auto vroeger hoofdsponsor was van de Tour en deze krant op geel papier werd geprint.

Truien Tour de France: de gele trui

Tour de France: de gele trui

De groene trui, de maillot vert. De drager van de groene trui heeft de meeste punten in het sprintklassement. Aan de finish van iedere etappe krijgen de eerste renners punten toegekend, deze punten tellen mee voor het puntenklassement. Ook onderweg zijn zulke punten te verdienen. Vaak twee keer per etappe kunnen renners bij zogenaamde tussensprints punten binnenhalen die meetellen in het klassement om de groene trui.

Truien Tour de France: de groene trui

Tour de France: de groene trui

De bolletjestrui, de maillot à pois. Misschien wel de meest gekke trui in de Ronde van Frankrijk, maar ook wel de trui waar de gemiddelde wielerliefhebber een bijzonder zwak voor heeft. De bolletjestrui wordt gedragen door de renner met de meeste punten in het bergklassement. Op de top van nagenoeg iedere beklimming zijn bergpunten voor dit klassement te pakken. Het hangt van de moeilijkheid van de berg af hoeveel punten er zijn te verdienen. Er zijn vijf categorieën bergen: heuvels krijgen meestal de laagste categorie omgehangen, de 4e categorie. Op zo’n beklimming zijn weinig bergpunten te verdienen. Hoe zwaarder de beklimming wordt, des te hoger is de categorie (3e categorie, 2e, 1e). Op de beklimmingen van Hors catégorie (buitencategorie) kun je de meeste punten verdienen. Slechts enkele Alpenreuzen en Pyreneeën komen voor deze categorie in aanmerking.

Truien Tour de France: de bolletjestrui

Tour de France: de bolletjestrui

Tot slot: de witte trui, de maillot blanc. Dit is eigenlijk dezelfde trui als de gele trui, maar voor de witte trui komen alleen renners in aanmerking die op 1 januari van het jaar waarin de Tour de France gehouden wordt, jonger zijn dan 25 jaar. Voor hen is een apart klassement opgemaakt, het jongerenklassement. De leider in dit jongerenklassement is de drager van de witte trui.

Truien Tour de France: de witte trui

Tour de France: de witte trui

Rugnummers Tour de France

Naast de truien zijn er in de Tour de France ook twee special types rugnummer, namelijk het rode rugnummer en het gele rugnummer.

Het rode rugnummer wordt aan het einde van iedere etappe toegekend aan de meest strijdlustige renner van de etappe. Deze renner rijdt dan in de volgende etappe met een rood rugnummer.
Tour de France: rood rugnummer

De gele rugnummers worden toegekend aan de ploeg die aan kop gaat in het ploegenklassement. Dit klassement wordt berekend door de totale tijd in de Ronde van Frankrijk van de drie beste renners van de ploeg bij elkaar op te tellen aan het einde van iedere etappe. De ploeg start vervolgens in de etappe erna met een geel rugnummer en met gele helmen.
Tour de France: geel rugnummer

En voor wie zich een dagje Tourwinnaar wil wanen: de shirts zijn te koop tijdens de proloog en de eerste etappe rondom het parcours, in de betere sportzaak en uiteraard op internet, o.a. in de officiële online winkel van de Tour de France.

 • Neal Van Pee

  22 juli 2010 #1 Author

  Ik zou hel graag willen weten waar je die truitjes kunt kopen in België?
  danku.

  • Laurens Alblas

   22 juli 2010 #2 Author

   Geen idee, maar in Nederland kan je ze kopen bij de betere sportzaak. Waarschijnlijk zal dat in België ook wel zo zijn.